BOOKS. Metro's Leesclubs boek van de maand: 'De Geesten' van Yves Petry

BOOKS. Metro's Leesclubs boek van de maand: 'De Geesten' van Yves Petry

"De tijdsgeest heeft nogal gevoelige schenen. Voor je het weet, heb je weer iets verkeerds of ongepast gezegd. Maar mijn bedoeling was vooral om te laten zien dat er andere opvattingen dan de algemeen gangbare kunnen bestaan wanneer het gaat over moraal en medemenselijkheid. Oudere en misschien grimmigere, maar daarom niet minder oprechte overtuigingen. In die zin zou ‘De Geesten' wel eens verrassend kunnen zijn. Zowel stilistisch als inhoudelijk. Zelf lees ik ook het liefst boeken die eerlijker zijn en dieper graven dan je van de reguliere media gewend bent."

"Na een pijnlijke breuk met zijn vriendin vertrekt Mark als arts naar een vluchtelingenkamp in West-Afrika. Daar ontmoet hij zijn collega's Margot en Jeroen, het eigenzinnige hoofd van het medische team. Als ex-jezuïet heeft Jeroen allerlei provocerende opvattingen over liefde, wetenschap, moraal en de verlichte medemens van tegenwoordig. Die stroken niet altijd met het meer conventionele idealisme van de andere artsen. Op zekere dag arriveert een troep onwelkome soldaten in het kamp…"

"Een leesclub is een oefening in hoe een boek je raakt"

"Ik vind het behoorlijk spannend dat mijn boek door Metro's Leesclub gelezen wordt. Ik ben zelf nooit bij een leesclub geweest, maar vind het een interessante oefening om te verwoorden waarom een boek je raakt. Afkraken is makkelijker, maar ook minder interessant. Soms wijzen lezers me op subtiele verbanden of terugkerende patronen in mijn boeken, waar ik me als schrijver niet bewust van was. Dat is steeds verrassend."

(lb)