België scoort goed in strijd tegen ongelijkheid

België scoort goed in strijd tegen ongelijkheid

Oxfam presenteert voor de tweede keer de zogenaamde 'Commitment to Reducing Inequality Index'. Die geeft een score op basis van het beleid rond belastingen, sociale uitgaven en arbeidsrechten. Na Denemarken staat Duitsland op twee, gevolgd door Finland. Oostenrijk en vervolgens Noorwegen vervolledigen de top vijf.

Politieke keuze

De index toont volgens Oxfam aan dat "de strijd tegen ongelijkheid in de eerste plaats een politieke keuze is". Sommige landen gaan erop vooruit en anderen hinken achterop, klinkt het, en zowel tussen, rijke en arme landen onderling zijn er sterke verschillen. Denemarken wint het pleit dankzij progressieve belastingen, hoge sociale uitgaven en uitgebreide arbeidsrechten. Maar recente Deense regeringen schroefden de voorbije jaren veel maatregelen terug, waardoor de ongelijkheid snel stijgt.

Waarschuwing

België scoort volgens Oxfam dankzij de sociale welvaartsstaat, uitgebreide herverdeling en sterke vakbonden hoog qua fiscaliteit, sociale uitgaven en arbeidsrechten. Anderzijds verlaagden de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting de belastingen voor bedrijven substantieel, "terwijl consumptiebelastingen, die voor arme gezinnen extra zwaar doorwegen, verhoogd werden". Ook is de factuur van de fiscale hervormingen niet gedekt, luidt de waarschuwing, wat de financiering van publieke diensten op lange termijn in gevaar brengt.