Gendergelijkheid zorgt voor betere nachtrust

Koppels die leven in een maatschappij met meer gendergelijkheid slapen beter. Dat zegt een nieuwe studie van University of Melbourne. Het onderzoek keek onder meer naar de rol van mannen bij de opvoeding van kinderen en naar welke jobs vrouwen uitoefenen.
door
pieter.van.der.elst
Leestijd 1 min.

De studie vergelijkt informatie van meer dan veertienduizend mensen uit drieëntwintig Europeese landen en toont aan dat zowel mannen als vrouwen een betere nachtrust hebben bij grotere gelijkheid. De onderzoekers haalden hun data uit een genderindex van de VN en uit de European Social Survey, een onderzoek dat onder andere naar de slaapkwaliteit per land kijkt.

Top tien

Volgens de studie wordt slaap bij vrouwen vaker verstoord door jonge kinderen en huishoudelijke zorgen, terwijl een man eerder wakker ligt van problemen op het werk en financiën. De onderzoekers beweren nu dat wanneer een koppel deze taken evenwichtiger verdeelt, hun nachtrust erop zal vooruit gaan.

De researchers zien hun vermoedens bevestigd in de statistieken. Scandinavische landen als Zweden en Noorwegen staan namelijk zowel bovenaan de lijst van gendergelijkheid als die van slaapkwaliteit. België scoort behoorlijk en haalt bij beide de top tien.