Adviesrapport voor Belgische exitstrategie gelekt: heropening winkels op 4 mei, scholen op 18 mei

Adviesrapport voor Belgische exitstrategie gelekt: heropening winkels op 4 mei, scholen op 18 mei

Let op, het gaat enkel om een advies van tien experten. De federale en deelstaatregeringen hoeven dat niet te volgen. De experten stellen vanaf 4 mei een progressieve opheffing van de maatregelen voor, en dat voor sommige niet-essentiële activiteiten (bouw, groothandel, maakindustrie, transport met uitzondering van luchtvaart...). Daarbij moet telewerk verplicht blijven waar dat mogelijk is.

Fietswinkels en garages

De banken en verzekeraars zouden hun personeel vanop afstand kunnen laten werken, terwijl een reeks winkels zou kunnen openen met behoud van social distancing, zoals winkels van bouwmaterialen of fietsen, winkels die producten verkopen die nodig zijn voor fabricatie van mondmaskers en garagehouders om herstellingen uit te voeren of verkochte wagens af te leveren. Daarnaast zouden ook administratieve diensten hernomen kunnen worden, zo citeert de krant uit het advies.

Avondje met vrienden

Wat vrije tijd betreft, daar zouden de experten voorstellen om een avond met familie of goede vrienden toe te laten tijdens het weekend, met een groep van maximaal 10 mensen, en elke week dezelfde groep. Ze pleiten ook voor de heropening van parken en speelpleinen en voor het opnieuw toelaten van bepaalde buitensporten zoals bijvoorbeeld tennis, vissen of golf, met maximaal twee personen.

Scholen

Scholen zouden opnieuw openen op 18 mei, buiten de kleuterklassen. De lagere scholen zouden gedeeltelijk heropend worden, met voorrang voor het zesde leerjaar, vervolgens het eerste, en daarna het vijfde. De oudsten zouden halftijds kunnen komen. Voor het secundair onderwijs wordt gepleit voor een beperking voor de laatstejaars, die nog een tot twee keer per week zouden moeten komen.

De restaurants en cafés zouden volgens het advies gesloten blijven.

Mondmaskers op drukke plaatsen

Het advies van de experten geldt enkel onder de volgende voorwaarden: social distancing blijft verplicht, er moeten voldoende mondmaskers zijn, die gedragen worden in drukbezochte ruimtes, de hygiëneregels moeten nageleefd worden op de werkplaatsen en er moeten 40.000 tests per dag plaatsvinden.

Voor oudere mensen of mensen met medische problemen raden de experten aan om zich te blijven afzonderen van anderen.