Aantal sterfgevallen neemt duik: 82 doden, 128 nieuwe ziekenhuisopnames

Aantal sterfgevallen neemt duik: 82 doden, 128 nieuwe ziekenhuisopnames

Met de 82 nieuwe sterfgevallen zijn nu inmiddels 7.765 personen aan het virus overleden in België. 46 procent daarvan overleed in het ziekenhuis, 53 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,4 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (16 procent) als vermoede (84 procent) gevallen.

Er zijn vrijdag ook 319 mensen ontslagen uit het ziekenhuis. In totaal zijn nu 3.111 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is opnieuw een daling met 275.

Een forse daling is ook te zien bij het aantal mensen op intensieve zorg. Zestig mensen mochten die afdeling in het ziekenhuis verlaten. Voor het eerst in weken liggen minder dan 700 (689) mensen op intensieve zorg.

De knik in de cijfers is mogelijks te verklaren door het weekendeffect. Vaak komen de cijfers moeilijker door in het weekend. Gisteren was het 1 mei, een feestdag, waardoor hetzelfde weekendeffect een rol kan spelen.

Wat het testen op Covid-19 betreft, is het aantal door de laboratoria uitgevoerde tests tussen begin maart en 1 mei gestegen tot 260.996 tests. Sinds 10 april zijn er 138.588 tests uitgevoerd door het nationaal testing platform voor de woonzorgcentra.

Eventuele nieuwe lockdown voorbereid

Intussen werkt de GEES-expertengroep, die belast is met de exitstrategie in het kader van de coronapandemie, al aan een plan voor een eventuele nieuwe lockdown. Dat heeft professor Erika Vlieghe, die de leiding heeft over de expertengroep, vandaag gezegd in Le Soir. Ze hoopt evenwel dat het niet zover zal komen.