5 manieren om vandaag nog aan self-care te doen

5 manieren om vandaag nog aan self-care te doen

1. Begin je dag goed

Op werkdag sprinten we vaak om ter snelst de douche in en de deur uit. Die dertig minuten extra snoozen zijn dat immers helemaal waard. Toch? Natuurlijk is slapen heel belangrijk, maar dat snoozen in de ochtend verruil je best voor een leuk ritueel. Doe bijvoorbeeld een kwartiertje yoga of - nog simpeler - start je dag met een lekkere cappuccino. Ook als je samenwoont is het leuk om 's ochtends toch even wat quality time in te lassen.

2. Maak een weekmenu

Ken je dat, dat je na het werk plots beseft dat je geen eten in huis hebt? Die situatie zorgt voor heel wat stress en tijdverlies - want elke dag is het weer hetzelfde liedje. Door een keer per week een menu op te stellen en boodschappen te doen, vermijd je spanning en ongezonde maaltijden. En er blijft 's avonds meer tijd over voor leuke dingen.

3. Beweeg minstens 30 minuten

Niets zo slecht als een hele dag binnen achter je bureau zitten. Bovendien zijn 30 minuten beweging per dag echt niet zo veel en je haalt er energie uit. Sla bijvoorbeeld de tram even over en ga in plaats daarvan te voet. Goed om je hoofd leeg te maken, goed voor je lichaam. Natuurlijk kan je ook een rondje gaan wandelen in het park, het is maar net waar je tijd voor hebt.

4. Werk en privé gescheiden houden

Het is vandaag de dag niet makkelijk om je werk achter te laten. Door smartphones en laptops is de verleiding groot om thuis nog 'even' door te werken. En voor je het weet is het 11 uur 's avonds, heb je niet gegeten en zit je in een pikdonkere kamer omdat je er niet aan gedacht hebt om het licht aan te doen. Je baas zal blij zijn, maar jijzelf wat minder. Probeer daarom werk en privé gescheiden te houden door jezelf bijvoorbeeld een begin- en einduur op te leggen: na 19 uur kom je niet meer aan je laptop. Sommige gsm's laten je zelfs een 'stop' instellen, waardoor je tussen bepaalde tijdstippen geen notificaties ontvangt.

5. Dans vijf minuutjes

Op een werkdag ben je heel de dag serieus bezig en je agenda staat helemaal volgepland. Toch is het heel belangrijk om af en toe een beetje plezier te maken, alleen of met vrienden. Geen tijd om 's avonds iets te gaan drinken? Zet dan op z'n minst even je guilty pleasure op en dans vijf minuutjes door de woonkamer. Klinkt stom, maar je geraakt er snel aan verslaafd.