Rechtszaak over Nirvana-albumhoes met blote baby definitief verworpen

Rechtszaak over Nirvana-albumhoes met blote baby definitief verworpen
Foto Unsplash

Elden wou 150.000 dollar schadevergoeding van de band, omdat hij als baby naakt is afgebeeld op de wereldberoemde hoes van het album ‘Nevermind’ uit 1991. Volgens Elden is er sprake van kinderporno, omdat hij destijds te jong was om toestemming te geven. Zijn naakte verschijning op de hoes van het album zou «extreem emotioneel leed» bij hem veroorzaakt hebben.

Op de cover is de man te zien als een vier maanden oude baby in een zwembad, die een dollarbiljet aan een vislijn achternazit. Elden zegt dat zijn ouders nooit het gebruik van zijn beeltenis op de cover hebben toegestaan. Volgens de advocaat van Elden, Robert Lewis, doet de toevoeging van het dollarbiljet op de cover de minderjarige er als een «sekswerker» uitzien. Elden stelt dat zijn «echte identiteit en wettelijke naam voor altijd zijn verbonden aan de commerciële seksuele uitbuiting die hij als een minderjarige had ondergaan, die wereldwijd is verdeeld en verkocht van de tijd dat hij een baby was tot op vandaag», klinkt het in de aanklacht.

Verjaringstermijn verstreken

De rechter sprak zich niet uit over de grond van de zaak, maar verwees ze naar de prullenmand op basis van het feit dat Elden te lang gewacht heeft. Na tien jaar was de verjaringstermijn namelijk verstreken. Een advocaat van Nirvana liet aan persagentschap Reuters weten «tevreden» te zijn dat deze «zaak zonder grond snel afgehandeld is».

Elden had in het verleden de alombekende cover nog hermaakt, met hoe hij er op oudere leeftijden uitzag.