LEGO brengt bouwset van Van Gogh-meesterwerk uit in 2.316 blokjes (foto)

LEGO brengt bouwset van Van Gogh-meesterwerk uit in 2.316 blokjes (foto)
Foto Unsplash

Weinig kunstwerken die meer tot de verbeelding spreken dan Vincent Van Gogh’s Starry Night, een van de werken die de schilder maakte in het laatste jaar voor zijn dood. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Toen het Museum of Modern Art (MoMA) in New York het werk in 1941 aankocht, was het maar weinig bekend. Over de laatste jaren is dat compleet veranderd: nu is het een van de bekendste schilderwerken ter wereld, dat niet zelden te zien is op T-shirts, paraplu’s of totebags. Nu komt het ook in LEGO-set, in samenwerking met het MoMA.

LEGO staat inmiddels bekend voor hun realistische bouwsets. In het verleden bracht de speelgoedgigant, die steeds populairder wordt bij volwassenen, ook al sets uit van ‘Home Alone’ en ‘Titanic’. De bouwdozen zijn vooral geliefd dankzij hun opmerkelijke oog voor detail. Ook hier is dat het geval: je wordt uitgenodigd om de kleurrijke penseelstreken een voor een na te bootsen met de een van 2.316 blokjes. Een heel karwei, maar het resultaat ziet er beeldig uit.

Vanaf 1 juni

De bouwset werd ontworpen door Truman Cheng, een 25-jarige doctoraatsstudent uit Hong Kong. Hij zond zijn idee in via het ideeënplatform van LEGO, dat fans ontwerpen laat insturen. «Het was interessante hersentraining om manieren en technieken te bedenken om het schilderij te kunnen nabootsen», klinkt het in een persbericht van LEGO. Maar Cheng is er bijzonder goed in geslaagd om de typerende penseelstreken van Van Gogh te imiteren met LEGO-blokjes.

In eerste instantie zal de set enkel verkrijgbaar zijn voor leden van het MoMA en VIP-leden van LEGO op 25 mei. Vanaf 1 juni is het te koop voor iedereen. De set heeft een prijskaartje van $169.99.