HOTSPOT. Zes heerlijke vegan adresjes om je door Veganuary te loodsen

HOTSPOT. Zes heerlijke vegan adresjes om je door Veganuary te loodsen
Foto Unsplash

De hele maand januari geen dierlijke producten eten: dat is de uitdaging van het wereldwijde initiatief Veganuary. Vorig jaar beloofden maar liefst een half miljoen mensen om zich hieraan te houden. Deze editie hoopt men nog veel meer mensen te bereiken.

Veganisme is sowieso al aan een opmars bezig. Maar liefst 38% van de Belgen kiest geregeld een veganistisch alternatief, zo blijkt uit een studie van iVOX bij 1.000 Belgen in opdracht van maaltijdkoerier Takeaway.com. Bij jongeren onder de 34 jaar is dit zelfs de helft. Voornamelijk omdat ze het lekkerder vinden (43%), maar ook om af te wisselen met dierlijke producten en omdat het gezonder is. Ook een vijfde van de 55-plussers staat open voor een vegan alternatief. Wie vegan eet, bestelt bovendien het liefst een veganistische burger (28%) of poké bowl (27%), maar ook salades en sushi zonder dierlijke producten staan bij een kwart van de Belgen in de top 3.

Veel Belgen zijn ook nieuwsgierig naar vegan eten. Van alle Belgen die nog niet eerder vegan bestelden, geeft de helft aan wel interesse te hebben, maar kiest men opties met dierlijke producten uit gewoonte, budgettaire overwegingen of onder invloed van de rest van het gezin. Net daarom daagt Veganuary mensen uit om uit die comfort zone te komen en vegan opties een kans te geven.

Veganwaf - Brussel

Op een toegankelijke manier starten met vegan? Ga dan voor een veganistisch dessert. Bij Veganwaf bestel je vegan Belgische wafels met lekkere toppings als aardbeien, chocolade en siroop. Of ga all the way en beleg je wafel met vegan ijs en slagroom.

Maha - Brussel

Maha is een falafelbar in het hartje van Brussel met overheerlijke vegetarische en vegan gerechten. Nodig wat vrienden uit en geniet samen van vegan sides to share. Wij gaan alvast voor de Moutabal, een gegrilde aubergine met tahini saus, walnoten en granaatappelpitjes.

Sangeetha Vegetarian Restaurant - Antwerpen

Als het al iets specialers mag zijn, dan raden we Sangeeth Vegetarian Restaurant aan. Hier kan je smullen van de Indische keuken. Ga voor een gezellig avondje thuis en bestel de exclusieve curry’s van de chef - Gobi malabar curry met bloemkool, kokosmelk en mosterdzaadjes. Yum!

Tota Empanada - Antwerpen

Klinken handgemaakte, artisanale empanada’s je als muziek in de oren? Dan zit je goed bij Tota Empanada. De Argentijnse familie uit Buenos Aires heeft haar liefde voor empanada’s doorgekregen via Oma Tota die ook een aantal vegan opties tussen haar originele recepten stak. Ga je voor de combinatie zoete aardappel en bonen, aardappel en linzen of de zoete empanada met peer en kaneel?

Knol & Kool - Gent

Ben je een echte steaklover? Geen probleem. Stap uit je comfortzone en bestel vegan bij Knol & Kool. De quinoasteak met puree en vingerlikkende gravysaus doet je je traditionele steak meteen vergeten. Wedden dat je het verschil niet eens proeft?

Oats Day Long - Gent

Voor een goede kickstart van je dag moet je bij Oats Day Long zijn. Begin de ochtend met een gezond vegan ontbijt. Wij kiezen ‘s ochtends zonder twijfel voor de warme havermoutpap, Peanoats Banana, met banaan, amandel en super-zaadjes. Kom maar op met die drukke dag!