Vijf dingen die verrassend genoeg niét vegan zijn

Vijf dingen die verrassend genoeg niét vegan zijn
Unsplash

1. Tattoo-inkt

Je zou het misschien niet verwachten, maar de inkt die gebruikt wordt voor tattoeages is vaak gemaakt van dierlijke stoffen. Vaak zit er glycerine van dierlijk vet in de inkt of beenderkool gemaakt van verbrande dierenbotten. Vraag dus zeker aan je tattoo-artiest of er vegan inkt beschikbaar is als je jouw lichaam wil pimpen met een zwarte tekening.

2. De meeste make-up

Bijna alle make-upproducten bevatten dierlijke stoffen of worden getest op dieren. Zo bestaan make-upborstels vaak uit geitenhaar, zit er in de meeste producten talg (vet van schapen en runderen) of glycerine gemaakt van dierlijk vet en in oogschaduw zit regelmatig leverolie van haaien. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel merken die doorhebben dat de consument op zoek is naar een diervriendelijk alternatief en zijn er steeds meer vegan producten beschikbaar.

3. Fruitsap

Wat kan er nu mis zijn aan sap gemaakt van fruit? Meer dan je zou denken: vaak zit er in fruitsap vislijm gemaakt van visblaas, een blaas van de vis gevuld met gas of olie. Ga dus zeker bij ieder merk van fruitsap na of ze volledig vegan zijn of niet. Opgelet: ook in bier en wijn zit er vislijm.

4. Kauwgom

Veel kauwgom is veganistisch, maar in goedkopere kauwgom zit er ook vaak gelatine. En gelatine, dat ook geregeld in ander snoepgoed zit, is gemaakt van onder andere huid, botten en kraakbeen van dieren. Het is niet altijd even simpel om te achterhalen of kauwgom werkelijk veganistisch is, maar ook hier is het goed om de lijst met ingrediënten na te trekken.

5. Alcohol

We gaven het al een beetje weg toen we het over kauwgom hadden, maar ook alcohol is allesbehalve vegan. In bijna alle alcohol vind je beenmerg, vislijm, gelatine en dierlijk eiwit terug. Op barnivore.com kan je steeds checken of de alcohol die je wil drinken veganistisch is of niet. Goed nieuws: in heel wat wodka is er geen vislijm of beenmerg van dieren te bespeuren. Nashe zdoróvje!