Dwars door het Zoniënwoud of een tocht vol frieten: 9 fietstochten om Brussel mee te ontdekken

Dwars door het Zoniënwoud of een tocht vol frieten: 9 fietstochten om Brussel mee te ontdekken
AFP /M. Camille

Kenmerkend voor de tochten is dat ze zoveel mogelijk langs de gewestelijke fietsroutes lopen, die bewegwijzerd en beveiligd zijn. De eerste fietstocht, de Friettoer, loopt dwars door het centrum met de Kunstberg, het Vossenplein in de Marollen, het Zuidstation en de typische sfeer aan de Vismarkt.

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: «We weten het, steeds meer Brusselaars gebruiken de fiets voor hun verplaatsingen. Maar de fiets kan ook een middel zijn om zich te ontspannen of om Brussel op een goedkope en aangename manier te (her)ontdekken.»

Veilige routes

Gewestelijke fietsroutes zijn te herkennen aan de gemarkeerde fietslogo's en 'sergeantstrepen' (dubbele omgekeerde V's) op de rijweg en met borden die aan elk kruispunt aangeven welke richting je uit moet. Doordat ze hoofzakelijk langs de kalmste straten lopen en dankzij de wegmarkeringen en signalisatieborden kunnen de fietsers de route makkelijker visualiseren en zich concentreren op de kruispunten. Bovendien maken ze het mogelijk om de stad te doorkruisen met een blik op de bestemming ( «Ik volg de borden») zonder noodzakelijkerwijs de wijken waar men door fietst te (moeten) kennen.

Tot het einde van de zomer verschijnt iedere woensdag een nieuwe fietstocht. Het volstaat het GPX-bestand te downloaden van de website Bike Routes - Bike for Brussels en dan een datum voor de rit te kiezen.