Doe jij mee aan de VeggieChallenge? Zo laat je vlees makkelijk links liggen

Doe jij mee aan de VeggieChallenge? Zo laat je vlees makkelijk links liggen
Foto Pexels

Begin niet halsoverkop

Voor je begint, raden we je aan om eerst eens goed stil te staan bij de challenge. Vind je niet de tijd of energie om iedere dag nieuwe vegetarische alternatieven uit te testen? Doe het rustig aan. Begin bijvoorbeeld eerst met twee dagen in de week geen vlees te eten. Bouw dan rustig op. Voor je het weet, ben je helemaal klaar voor een langere tijd zonder vlees.

Doe research

Vraag eens rond bij vegetarische vrienden of zij tips voor je hebben. Misschien hadden zij in het begin van hun veggie levensstijl enkele moeilijkheden waar ze jou van kunnen sparen. Door minder vlees te gaan eten, zal je de nodige hoeveelheid eiwitten en vitaminen uit ander voedsel moeten halen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, peulvruchten, noten en broccoli. Voel je je nog steeds niet helemaal fit? Dan moet je misschien eens aan supplementen denken. Doe dat wel niet zonder eerst met je huisdokter te praten.

Maak er iets leuk van

Minder vlees eten is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar het kan wel leuk zijn. Er staan miljoenen verschillende lekkere vegetarische recepten online. Probeer eentje daarvan uit met vrienden en maak er zo een leuke avond van. Geen zin om zelf te koken? Er bestaan veel vegetarische restaurants waar je kan genieten van heerlijke maaltijden. Vegetarisme kan er ook voor zorgen dat je heerlijke nieuwe groenten herontdekt of beter leert bereiden. Daarnaast kan het je ook leiden naar keukens uit het buitenland die je nog nooit eerder uittestte.

Trail and error

Er bestaan enorm veel vleesvervangers. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je die niet allemaal even lekker vindt. Maar niet geschoten, is altijd mis. Je komt vanzelf de producten tegen die je zo lekker zal vinden dat je ze elke week op het menu wil zetten.

Trek je niets aan van commentaar

«Je hebt vlees nodig om gezond te leven», «Vlees is toch heerlijk, waarom zou je dat schrappen?» en «Die dieren zijn toch al dood”». Het zijn allemaal reacties die je kan verwachten van mensen die vegetarisme niet begrijpen. Niets van aantrekken is de boodschap, jij weet waarom je het doet. Laat je door niemand tegenhouden! Of maak van de gelegenheid gebruik om je gesprekspartner te informeren over hoe je gezond en lekker vegetarisch kan leven. Zo kan je misschien de ander overtuigen om ook de VeggieChallenge aan te gaan!