Deze vakantietrend is nog populairder dan vorige zomer

Deze vakantietrend is nog populairder dan vorige zomer
Foto Unsplash

Het aantal dossiers bij de VAB-Alarmcentrale is beginnen te stijgen vanaf de tweede week van juli, wat er volgens VAB op wijst dat veel Vlamingen tot de start van het bouwverlof hebben gewacht om op vakantie te vertrekken. «Mogelijk speelt het slechte weer en de vrees voor nog strengere coronamaatregelen op de populaire vakantiebestemmingen vanaf augustus hierbij een rol en kozen heel wat Belgen vrij last minute om toch op vakantie te vertrekken», klinkt het.

Frankrijk blijft populair

Volgens VAB hebben nog meer mensen dan vorig jaar ervoor gekozen om met de auto vakantie te gaan. In vergelijking met vorig jaar noteerde de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand 10 procent meer dossiers voor autopech. De populairste autobestemming is en blijft Frankrijk. Dat land blijft goed voor de helft van alle pechgevallen. Maar ook veel meer mensen trekken blijkbaar naar Italië. Het aantal pechgevallen is daar verdubbeld, al heeft de gewijzigde coronasituatie daar wellicht veel mee te maken.

Medisch dossier

Wat medische bijstand betreft, is deze zomer met 7 procent medische dossiers iets drukker dan de vorige (4 procent). Dat blijft wel minder dan een ‘normale’ zomer waarin 1 op de 10 dossiers van medische aard is. Het soort medische dossiers is wel anders. Zo gaat het in 28 procent van de gevallen om een positieve coronatest.

In het binnenland hebben de overstromingen van vorige week voor een toename van het aantal dossiers gezorgd. In de periode na 15 juli kwamen er 27 procent meer oproepen binnen in vegelijking met dezelfde periode vorige zomer. Vooral in Wallonië (+89 procent) en Limburg (+20 procent) moesten de VAB-wegenwachters vaker tussenkomen om wagens te takelen.