Met lokale producten doe je het milieu, je gemeenschap én jezelf een plezier

Voor onze (over)grootouders was het een evidentie: groenten plukte je uit de moestuin, zuivel kwam van de melkboer om de hoek en kledij kocht je bij de lokale handelaar in het centrum. Dankzij de globalisering en het wereldwijde web ligt tegenwoordig echter de hele wereld aan onze voeten, in de winkelstraat of gewoon, met enkele muisklikken, vanuit je luie zetel. Toch kiezen steeds meer mensen opnieuw voor lokale producenten in plaats van het geïmporteerde pakketje op hun deurmat.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Shoppen op grootmoeders wijze is al lang niet meer oudbollig. Bewuste consumenten met een hart voor het milieu, hun gemeenschap en zichzelf weten dat een geglobaliseerde markt - hoe handig ook - veel nadelen met zich meebrengt, en wenden zich in de plaats daarvan tot een lokale handelaar. En daar hebben ze zo hun redenen voor.

Goed voor het milieu

In de strijd tegen klimaatverandering willen velen hun steentje bijdragen door hun consumptiegedrag aan te passen. Zoveel mogelijk lokaal consumeren is daarbij een stap in de goede richting, want goederen die recht van het veld, de vakman of de boer in de buurt komen hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk dan wat aankomt in de haven of op het vliegveld. Bovendien is kiezen voor lokaal geteelde groenten en fruit ook kiezen voor een smaakpalet op het ritme van de seizoenen. Je eet steeds seizoensgebonden, maar zo ook gevarieerd en met respect voor wat onze grond te bieden heeft.

Goed voor je gemeenschap

Wie mekkert dat al onze jobs stilletjesaan naar lageloonlanden verdwijnen en intussen een mail binnenkrijgt dat je pakketje vanuit China binnen 48 uur geleverd wordt, die let liever wat beter op. Lokaal kopen betekent de lokale economie ondersteunen, waardoor jobs behouden blijven en extra jobs gecreëerd worden. Gun je lokale handelaar zijn zuurverdiend loon en spring snel binnen wanneer je dringend naar iets op zoek bent. Als extraatje krijg je er samen met een uitstekende klantenservice vaak nog een aangename babbel bij.

Goed voor jou

Koop je lokaal, dan kies je ook voor jezelf. Je kan met een gerust hart gaan slapen, want je weet wat je koopt, waar je product vandaan komt en door wie het gemaakt wordt. Producten die uit het buitenland komen, zijn immers niet altijd onderworpen aan de strenge kwaliteitsnormen die hier gelden. Tot slot betekent een lokaal product in het geval van levensmiddelen ook een vers product. En wie ooit al verse melk recht van de koe gedronken heeft, die weet: hoe minder kilometers op de teller, hoe beter de smaak.