Een overwinning voor Oekraïne, wolven met bananen en heerlijke kitsch: Dit was eurovisie 2022

Een overwinning voor Oekraïne, wolven met bananen en heerlijke kitsch: Dit was eurovisie 2022
AFP / M. Bertorello

Op basis van de punten van de vakjury eindigde Oekraïne op de vierde plaats, na het Verenigd Koninkrijk (Sam Ryder met «Space Man"), Zweden (Cornelia Jakobs met «Hold Me Closer") en Spanje (Chanel met «SloMo"). De stemmen van het publiek duwden Kalush Orchestra naar de eenzame top van het klassement, waar de band eindigde met 631 punten. «Bedankt om Oekraïne te steunen. Deze overwinning is voor elke Oekraïner», zei Psjoek toen hij de trofee in ontvangst nam.

In ‘Stefania’, een lied over de moeder van Psjoek, combineert Kalush Orchestra traditionele Oekraïense muziek met rap en hiphop. Het nummer zou lang voor het begin van de oorlog in Oekraïne geschreven zijn, maar de schaduw van de oorlog hing dreigend over de liedjeswedstrijd. De internationale bookmakers voorspelden dat Oekraïne zou winnen, omdat veel kijkers met hun stem hun solidariteit met het land zouden willen betuigen na de Russische inval. Bovendien sloot de European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Eurovisiesongfestival en vertegenwoordiger van de Europese openbare zenders, Rusland uit van de wedstrijd.

België

België was als zestiende aan de beurt, na de ballad van de Azerbeidzjaanse Nadir Rustamli en voor de Griekse inzending Amanda Georgiadi Tenfjord, die met ‘Die Together’ eveneens een weinig opbeurend lied bracht. Jérémie Makiese legde veel gevoel in zijn zangspel, maar wist geen blijvende indruk na te laten. Gehuld in een glimmend jasje en omringd door vier dansers, zong hij zich een weg naar de negentiende plek in het klassement. In de halve finale haalde Makiese een achtste plaats. In elke halve finale gaan tien kandidaten door.

Bananen

Dit jaar passeerden op het Eurovisiesongfestival heel wat liedjes over liefdesverdriet de revue. Naast kilogrammen aan kristallen en de nodige portie kitsch, daagden er zoals steeds rare snuiters op: Noorse wolven zongen over bananen (’Give that wolf a banana’) en Moldavië stuurde een knotsgek afkooksel van The Ramones (’Trenulecul’). De Nederlandse S10 (’De Diepte’) werd elfde. Frankrijk (Alvan & Ahez met ‘Fulenn’) eindigde op de voorlaatste plaats, Duitsland (Malik Harris met ‘Rockstars’) was de hekkensluiter met een schamele zes punten.

Televotingshow

Tijdens de televoting trad Måneskin op, de Italiaanse rockband die vorig jaar met ‘Zitti e Buoni’ de wedstrijd won. Daarna was het de beurt aan «de Italiaanse koningin van Eurovisie», Gigliola Cinquetti, met ‘No ho l’éta’: het nummer waarmee ze in 1964 de eerste Italiaanse overwinning binnenhaalde. De Brits-Libanese zanger Mika, die samen met de Italiaanse presentator Alessandro Cattalan en zangeres Laura Pausini de show aan elkaar praatte, zong een medley van zijn bekendste liedjes.

België won het Eurovisiesongfestival maar één keer: in 1986, toen de dertienjarige Sandra Kim «J’aime la vie» bracht. In 2021 eindigde Hooverphonic met «The Wrong Place» ook op de negentiende plaats.

#Jérémie Makiese heeft met zijn nummer ‘Miss You’ de achtste plaats behaald in zijn halve finale. Dat blijkt uit de resultaten die na afloop van de finale bekend zijn gemaakt.