«Stop met boterhammen met marmelade»: Britten laten opvallend eerbetoon achter voor overleden Queen (video)

«Stop met boterhammen met marmelade»: Britten laten opvallend eerbetoon achter voor overleden Queen (video)
Foto Twitter / tonyfagan7

«Een wijze beer heeft altijd een boterham met marmelade op zaak, in het geval van nood.» Het zijn de fameuze woorden van Beertje Paddington. Wijze woorden die hij ook tegen Queen Elizabeth II zegt, toen hij in een filmpje bij haar op de thee mag komen ter gelegenheid van haar zeventigjarig jubileum. In al zijn onhandigheid gaat dat natuurlijk grandioos fout, waarbij hij de koningin, bij wijze van verontschuldiging, een boterham met marmelade aan wil bieden. De Queen slaat dat af, ze heeft er immers zelf eentje zitten in haar iconische handtas, ‘voor later’. «Fijn jubileum, Ma’am. En bedankt... voor alles», sluit Paddington af, woorden die bij de Britten zijn blijven hangen.

«Neem bloemen mee»

Want een blik op de vele bloemen en kaarsen voor Buckingham Palace in Londen leert ons dat er ook veel verwijzingen naar Beertje Paddington tussen zitten, en belachelijk veel boterhammen met marmelade, vaak met het iconische opschrift: «Voor later». Daarom doen de beheerders van de parken rond Buckingham Palace nu een opvallende oproep: «Alsjeblieft, neem bloemen mee», klinkt het op de BBC. «Er zijn genoeg Paddington-beertjes en boterhammen met marmelade.» De pluchen beertjes en de veelal plastieken verpakkingen van de boterhammen zorgen voor veel vervuiling van de parken, iets wat de beheerders liever niet zien gebeuren.

Foto Twitter / Simon McCoy

Ook de vele plastieken verpakkingen van de bloemen zouden voor vervuiling en overlast zorgen, net als heliumballonnen en kaarsen. Wie nu dus bloemen meebrengt ter nagedachtenis aan de overleden koningin, wordt vriendelijk verzocht het plastic eraf te halen. Vrijwilligers zijn momenteel bezig om de verpakking van de bloemen te halen, die daardoor bovendien langer houdbaar zouden zijn.