Wereldwijd steeds minder rokers

Wereldwijd steeds minder rokers
Foto Unsplash

Het aantal valt naar verwachting terug naar 1,27 miljard in 2025. Daarmee zou het aantal tabaksgebruikers in zeven jaar tijd met 50 miljoen zijn verminderd terwijl de wereldbevolking groeit. In 2000 rookte nog bijna een derde van de wereldbevolking ouder dan 15 jaar. De verwachting is dat dat in 2025 nog een vijfde is.

Gigantische winsten

«Het is heel bemoedigend om te zien dat elk jaar minder mensen tabak gebruiken», zegt WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Maar we hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elke truc blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te verdedigen.»

Van alle mannen rookt 36,7 procent en van de vrouwen 7,8 percent. Wereldwijd roken 38 miljoen kinderen in de leeftijdsgroep 13-15 jaar. Tabak doodt jaarlijks naar schatting 8 miljoen mensen. Dat aantal zal volgens het rapport de komende jaren nog stijgen. De WHO roept landen op verdere maatregelen te nemen om roken te ontmoedigen, zoals hogere accijnzen, een advertentieverbod en waarschuwingen op sigarettenpakjes.