Twitter schorst opnieuw account waarmee antivaxer Willem Engel tweette

Twitter schorst opnieuw account waarmee antivaxer Willem Engel tweette
Foto Belga

Volgens Engel, eigenlijk een dansleraar, komt de schorsing van woensdag er omdat hij daarmee de ban probeerde te ontwijken. Hij zegt zelf niet direct tweets via het account te hebben geplaatst. Wel stuurde hij berichten door naar de vriendin, die ze vervolgens voor hem plaatste. De accounts die dinsdag geschorst werden zijn zijn persoonlijke, @Willem_Engel, en die van zijn dansschool, @dancalegria.

Een woordvoerder van Twitter liet dinsdag weten dat het gaat om een tijdelijke opheffing «wegens schending van ons beleid inzake platformmanipulatie en spam». Het bedrijf wees er onder meer op dat gebruikers geen twee accounts mogen hebben voor min of meer dezelfde doeleinden. Ook benadrukte Twitter dat het bedrijf ingrijpt bij overtredingen van zijn beleid met betrekking tot «misleidende informatie over COVID-19» en met betrekking tot «privégegevens en media».

Brandende fakkel

Vorige week deelde Engel op Twitter een foto waarop het huisnummer en de postcode van minister van Financiën Sigrid Kaag zichtbaar waren. Engel meent dat de accounts daarom zijn geschorst en dat de overheid daar mede achter zit. Hij wil een kort geding aanspannen tegen Twitter. Volgens hem was het delen van de foto geen «oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging». Het verspreiden van die informatie lag toen extra gevoelig omdat vorige week woensdag een man met een brandende fakkel opdook aan het huis van de Nederlandse minister. Kaag wil aangifte doen tegen Engel. Momenteel wordt onderzocht op welke grond dat precies moet gebeuren.

In ons land is Willem Engel bekend omdat hij viroloog Marc Van Ranst dagvaardde wegens laster. De rechtbank oordeelde intussen dat er geen sprake is van een misdrijf.