Stijgende vraag naar warmtepompen: wat moet je hierover weten?

Door de oplopende energieprijzen is de vraag naar energiezuinige warmtepompen sterk toegenomen. De energieprijzen zorgen er namelijk voor dat de investering sneller is terugverdiend. Op het gebied van warmtepompen is er heel wat keuze en wat de beste optie is, is afhankelijk van een aantal zaken.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Een lucht-luchtwarmtepomp wordt bijvoorbeeld vaak gekozen in woningen die momenteel elektrisch verwarmen, bijvoorbeeld door middel van accumulatoren. De binnen- en buitenunits zijn met een minimum aan breekwerken te plaatsen. Bijvoorbeeld vloerverwarming infrezen is niet nodig. Een lucht-luchtwarmtepomp is ook goedkoper dan de andere soorten warmtepompen. Een nadeel is dat het rendement bij koud weer wat lager ligt. Als er al bestaande verwarmingstoestellen zijn, zoals vloerverwarming of radiatoren, is het vaak interessanter om te kiezen voor een ander type warmtepomp.

Centrale verwarming met een warmtepomp

Naast de lucht-luchtwarmtepompen zijn er de warmtepompen die water verwarmen. Het verwarmde water wordt vervolgens gebruikt voor de centrale verwarming. Deze warmtepompen hebben een beter rendement, maar de investering ligt ook wat hoger. Het is vooral interessant als er al vloerverwarming of radiatoren aanwezig zijn. Bij een ingrijpende renovatie is het zeker ook te overwegen. Vooral de combinatie met vloerverwarming is dan een goede keuze. Vloerverwarming is niet alleen een energiezuinige oplossing, maar bovendien wordt het ook aangenaam bevonden. Het is wel belangrijk om met betrekking tot vloerverwarming offerte na offerte op te vragen en ze grondig met elkaar te vergelijken. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen.

Net als bij een lucht-luchtwarmtepomp wordt de warmte aan iets onttrokken. Bij een lucht-waterwarmtepomp onttrekt een buitenunit de warmte aan de buitenlucht. Bij een water-waterwarmtepomp rekent men op de warmte van het grondwater. Een voordeel hiervan is dat het opgepompte water indien gewenst ook kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Bij een grond-waterwarmtepomp gebruikt men de warmte van de grond. Hiervoor zijn er in principe grondboringen nodig. Bij een grond-waterwarmtepomp behoort ook een horizontaal captatienet tot de mogelijkheden. De grondboringen zorgen over het algemeen voor een hoger prijskaartje. Elk type warmtepomp heeft eigen voordelen en nadelen.

Tips voor wie een warmtepomp overweegt

Als je overweegt om een warmtepomp te laten plaatsen, doe je er goed aan om vooraf advies in te winnen. Ook qua isolatie moet het namelijk goed zitten. Daarnaast is het mogelijk om de terugverdientijd verder op te krikken, bijvoorbeeld door het een en ander te combineren met zonnepanelen en eventueel zelfs met een thuisbatterij.

Weet dat je ook op heel wat steunmaatregelen kan rekenen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp, de inkomenscategorie, het aantal personen ten laste en het factuurbedrag. Wanneer de warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming dient of wordt geplaatst in een gebied zonder een aardgasnet wordt de premie verder opgetrokken. De hoogste premie is er voor de geothermische warmtepomp waarvoor er dure boringen nodig zijn. Premies kunnen vanaf 1 oktober 2022 online worden aangevraagd. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie met betrekking tot de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp.