Steven Van Gucht over derde prik: «Niet zinvol voor iedereen»

De coronacijfers evolueren weer in stijgende lijn, in die mate dat we stilaan weer over een besmettingsgolf moeten spreken. De roep om een derde prik wordt daarom alsmaar luider, maar Steven Van Gucht vindt dat enkel nodig voor een bepaalde bevolkingsgroep.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Elke dag raken gemiddeld 2.500 Belgen besmet door het coronavirus. Vorige week werden er op sommige dagen zelfs meer dan 3.500 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt verder toe, tot gemiddeld 60 coronapatiënten per dag. Op intensieve zorgen liggen momenteel 190 mensen.

Vierde golf

Volgens viroloog Steven Van Gucht staan we aan het begin van een nieuwe besmettingsgolf. «Maar er is geen reden tot paniek», vertelt hij in Het Laatste Nieuws. «Vraag is in hoeverre die al niet bezig was: het aantal besmettingen neemt al sinds afgelopen zomer toe. Maar nu zitten we dus midden in een versnelling. Of we van een vierde golf kunnen spreken, hangt af van hoe je een golf definieert. Van een situatie waarbij de ziekenhuizen vol liggen, kunnen we met momenteel zo'n 10% bezetting bij de intensivecarebedden nog lang niet spreken», klinkt het.

Ook besmette gevaccineerden

Bij de besmette mensen zitten niet alleen niet-gevaccineerden, maar ook mensen die al twee prikken hebben gehad. «We zien wél dat gevaccineerden niet alleen beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte, maar ook tegen besmetting: ik schat zelf zo'n 50 tot 70%, afhankelijk van het vaccin. Maar 100% bescherming is er dus niet. Vandaag zijn eigenlijk alle leeftijden betrokken, over het hele land. De grootste versnelling zien we wel in Vlaanderen, met de provincies Limburg en West-Vlaanderen op kop. Wij staan dan ook verder in de versoepelingen, en vertrokken van een lagere besmettingsbasis», verduidelijkt hij.

Boosterprik

Is het dan geen goed idee om iedereen een derde prik - de zogenaamde boosterprik - te geven? Van Gucht vindt dat niet nodig voor de ganse bevolking, maar wél voor risicopatiënten, mensen met een verstoord immuunsysteem en 65-plussers. «De idee dat we met het vaccin het virus definitief onderdrukken, lijkt me niet realistisch. De periode van immuniteit na injectie, waarin we niet kunnen besmet raken, is daarvoor te kort. Voorlopig ziet het er ook naar uit dat de bescherming tegen zware ziekte en ziekenhuisopname voor min- 80-jarigen goed zit. Een nieuwe infectie met eventueel milde klachten zal ons immuunsysteem bovendien vanzelf opnieuw stimuleren. Een derde of zelfs vierde prik voor iedereen, zoals in Israël wordt geopperd, is naar mijn persoonlijke mening dan ook niet echt zinvol. Voor risicopatiënten, mensen met een verstoord immuunsysteem en 65-plussers is zo'n boosterprik wél een heel verstandige beslissing», besluit hij.