MIDTERMS. Democraten behouden controle over Senaat

MIDTERMS. Democraten behouden controle over Senaat
AFP / S. Loeb

Vier dagen na de voor de Republikeinen teleurstellende tussentijdse verkiezingen wordt de Democratische senator Catherine Cortez Masto volgens schattingen van de Amerikaanse televisie tot winnaar uitgeroepen in de belangrijke staat Nevada. Ze zou het halen van Adam Laxalt, een kandidaat die werd gesteund door voormalig president Donald Trump.

Officieel is het resultaat in Nevada nog niet bekrachtigd. In de voorlopige resultaten heeft Cortez Masto 48,8% van de stemmen achter zich, tegenover 48,1% voor Laxalt, volgens CNN.

Ongelofelijk blij

De Amerikaanse president Joe Biden, die «ongelooflijk blij» zegt te zijn, heeft vanop de ASEAN-top in Cambodja gebeld met Cortez Masto en senaatsleider Chuck Schumer om hen te feliciteren.

«Het resultaat weerspiegelt de kwaliteit van de kandidaten», zei Biden tegen de pers in Cambodja. De overwinning in de Senaat bezorgt hem een sterkere positie voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, voegde de Democraat eraan toe.

Nog één zetel te winnen

Door de overwinning van de Democratische kandidaat in Nevada heeft de partij van Biden 50 van de 100 Senaatszetels in handen, wat voldoende is om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat. De Democraten kunnen nog steeds een zetel winnen in de staat Georgia, waar op 6 december een tweede ronde wordt gehouden. Maar zelfs al behaalt de Grand Old Party de overwinning in Georgia, dan trekt ze globaal aan het kortste eind. Bij staking van stemmen geeft de stem van (de Democratische) vicepresidente Kamala Harris immers de doorslag.

Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen lijken daarentegen wel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te kunnen behalen, wat ze waarschijnlijk zullen gebruiken om tal van parlementaire onderzoeken te starten naar de administratie van Joe Biden of naar zijn naaste medewerkers. Maar zonder de Senaat kunnen de Republikeinen geen wetten aannemen die ingaan tegen zijn doelstellingen, zoals op het vlak van abortus of het klimaat, en ze kunnen ook geen benoemingen van rechters, ambassadeurs en regeringsambtenaren tegenhouden.