MIDTERMS. Nek-aan-nekrace voor de Senaat, geen ‘red wave’ voor Republikeinen en de intrede van Gen Z

De Midterms hebben niet tot de ’red wave’ geleid waarop de Republikeinen hadden gehoopt. Dat is duidelijk geworden in de eerste uren na de verkiezingen. De kans is wel nog steeds groot dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden binnenhalen, over de Senaat is er nog geen duidelijkheid. Voor het eerst is ook een Gen Z’er verkozen in het congres. Daarnaast stemden een handje staten voor de opname van abortusrechten in de grondwet.

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Democraten hebben vandaag de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat (50-50) en de Republikeinen moeten op het einde van de rit slechts één zetel van de Democraten afnemen om de controle over te Senaat te krijgen. De media voorspelden echter dat de Democraten de zetel van Pennsylvania zullen overnemen van de Republikeinen, waardoor de kaarten plots beter liggen voor de Democraten.

Nog vijf races

Vijf races zijn nog niet bepaald. Die in Nevada, Arizona, Wisconsin, Alaska en Georgia. Volgens de voorlopige resultaten zouden de Republikeinen Alaska en Wisconsin kunnen binnenhalen en de Democraten Nevada en Arizona. Het ziet er dan ook naar uit dat het net als twee jaar geleden allemaal zal afhangen van Georgia. Daar zijn de Democraat Raphael Warnock en de Republikein Herschel Walker verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Beide kandidaten halen voorlopig niet meer dan 50%. Indien dat zo blijft vindt er op 6 december een tweede ronde plaats.

Huis allicht naar Republikeinen

In het Huis van Afgevaardigden is het nog wachten op een tachtigtal zetels. Verwacht wordt dat de Republikeinen een lichte meerderheid zullen halen in het Huis, maar niet de 20 extra zetels zullen kunnen halen waarop ze hadden gehoopt. De huidige minderheidsleider Kevin McCarthy verklaarde woensdagochtend (Belgische tijd) dat het duidelijk is dat de Republikeinen het Huis terug gaan nemen. Hij wijst op winsten in Florida, New York en Iowa. «Het Amerikaanse volk heeft nood aan een meerderheid die Amerika weer op het juiste spoor zal zetten, in de richting van een sterke economie waarin je je benzinetank kunt vullen, je familie kunt voeden, waarin je loon niet daalt maar stijgt», zei hij.

Geen rode golf, maar ook geen mislukking

Terwijl de Republikeinen hun rode golf niet hebben kunnen waarmaken, zoals ook minderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell toegaf op Twitter, hebben ze wel enkele overwinningen geboekt. Zo haalde Trump-fanaat J.D. Vance, schrijver van een boek over de neergang van de Amerikaanse waarden, de felbegeerde Senaatszetel in Ohio binnen. En in Florida wonnen zowel gouverneur Ron DeSantis, die gezien wordt als een waardige tegenstander voor Donald Trump bij de presidentsverkiezingen, als senator Marco Rubio met een sterke voorsprong.

De Democraten konden dan weer, naast de Senaatszetel in swing state Pennsylvania, ook het gouverneurschap in de staat binnenhalen. Josh Shapiro won er van Trump-aanhanger Doug Mastriano. Ook konden de Democraten twee gouverneursposten van de Republikeinen afnemen, in Massachusetts en Maryland. En ook in de staat New York, waar de Democraten drie zetels in het Huis én het gouverneurschap konden verliezen, bleef de schade uiteindelijk beperkt.

Eerste Gen Z’er

Opvallend: het Congres haalt zijn eerste Gen Z’er binnen, zo schrijven meerdere Amerikaanse media. De jonge Afro-Amerikaanse Democraat Maxwell Frost wist als 25-jarige een zetel in het Huis van Afgevaardigden te bemachtigen en zal zo zijn thuisstaat Florida vertegenwoordigen. «WE HEBBEN GEWONNEN!!!!», zo liet de kersverse winnaar weten op Twitter. «Vandaag schijven we geschiedenis voor alle Floridianen, alle Gen Z’ers en iedereen die gelooft in een betere toekomst», klonk het. Frost doet nu de gemiddelde leeftijd in het Amerikaanse parlement, die op 58 jaar ligt, met zijn 25 lentes ietwat zakken.

Abortus

Naast vertegenwoordigers op verschillende bestuursvlakken, ging het bij deze Midterms ook om thema’s. De belangrijkste van deze Midterms: het recht op abortus, dat door een eerdere beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof fors werd uitgehold. Toch kiezen Michigan, Californië, Kentucky en Vermont er nu voor om het recht op abortus via een amendement in hun grondwet op te nemen, zo melden Amerikaanse media woensdag. In Montana is het nog afwachten wat de verkiezingsresultaten zullen betekenen binnen de abortuszaak.

Fraude

Ex-president Donald Trump en zijn medestanders verspreidden intussen opnieuw verklaringen rond verkiezinsgfraude, na technische problemen met stemcomputers in bepaalde kiesbureaus. Kari Lake, een zeer rechtse vroegere televisiepresentatrice die kandidaat-gouverneur is in Arizona, liet bijvoorbeeld optekenen dat overwegend progressieve kiesdistricten toevallig geen problemen hadden met stemcomputers.