Marc Van Ranst: «Wellicht geen zware lockdown zoals in 2020»

Marc Van Ranst: «Wellicht geen zware lockdown zoals in 2020»
Belga / James Arthur Gekiere

De coronacijfers blijven onverminderd stijgen en dus wordt de roep om nog strengere maatregelen groter en groter. Marc Van Ranst vermoedt dat we naar een lockdown light zullen gaan. Strenger dan de huidige maatregelen dus, maar minder streng dan de eerste zware lockdown in 2020. «We krijgen wellicht een lockdown light, met bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca. Dat kan op tafel liggen bij het volgende Overlegcomité. Het moet wel snel gebeuren, wellicht volgende week. Maar we moeten de nieuwe maatregelen wel doordacht nemen», vertelde hij woensdagavond in VTM Nieuws.

Geen normale eindejaarsfeesten

De kans dat we de kerst- en eindejaarsfeesten op een normale manier zullen kunnen vieren, wordt daarmee weer een stuk kleiner. «De eindejaarsfeesten liggen nog een maand voor ons, maar ik denk niet dat we volledig normale feesten krijgen zoals in 2019, dus voor de coronacrisis. Of het even ingrijpend zal zijn zoals in 2020: dat denk ik ook niet», klinkt het.

Veel besmettelijkere deltavariant

Blijft de vraag hoe het zover is kunnen komen. «De deltavariant is ongelooflijk besmettelijk. En in Vlaanderen is het heel erg: daar heb ik geen directe verklaring voor. Wallonië en Brussel hebben meer geleidelijk versoepeld en dat kan deels de verklaring zijn», besluit hij.