Jupiter is maandag voor het eerst in 59 jaar op zijn helderste en dichtste bij de aarde

Op maandag 26 september zal Jupiter op het dichtste punt bij de aarde staan sinds 1951. Dat wil zeggen dat de grootste planeet van ons zonnestelsel het meest zichtbaar en helder zal zijn in 59 jaar. Daarna duurt het tot 2129 vooraleer de planeet weer zo dicht bij onze aarde zal komen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Kruip morgenavond maar niet te vroeg in je bed, want de nacht heeft iets bijzonders in petto: een extra heldere, en zichtbare Jupiter. Een uniek moment, want de volgende keer dat Jupiter zo dicht zal staan, is pas over 107 jaar.

Waarom is dit zo uniek?

Jupiter staat morgen in oppositie. Dat wil zeggen dat de planeet tegenover de zon staat, met de aarde tussen beiden in. Jupiter, de aarde en de zon staan met andere woorden morgen op één lijn. Daardoor verschijnt de planeet extra groot en extra helder. Jupiter staat iedere 13 maanden in oppositie, dus dat fenomeen op zich is niet zo uitzonderlijk.

Een extra gebeurtenis maakt de verschijning van Jupiter evenwel extra speciaal. De gasreus staat op zijn dichtste punt bij de aarde sinds 1963. Jupiter en de aarde draaien op een andere manier rond de zon. Daardoor liggen ze niet altijd op dezelfde afstand van elkaar. Op 26 september zal Jupiter op 591 miljoen kilometer van de aarde liggen, terwijl die op zijn verst op 967 miljoen kilometer van de aarde ligt. Dankzij de combinatie van de oppositie en de uitzonderlijke korte afstand ten opzichte van de aarde, zal de planeet morgen niet te missen zijn.

Waar kan je Jupiter zien?

Morgenavond zal Jupiter verschijnen op zonsondergang, in het oosten. Tijdens de nacht zakt de gasreus richting het westen.

Hoe kan je Jupiter zien?

Jupiter zal met het blote oog er nog steeds slechts uitzien als een erg heldere ster. Wie de planeet echt goed wil zien heeft gelukkig niet per se een telescoop nodig - al heb je daarmee uiteraard wel het beste zicht. Met een deftige verrekijker kom je evenwel al een eind en zal je in staat zijn om een deel van de 79 manen rond Jupiter te zien. Je moet wel de verrekijker stabiel houden.