China ontdekt kleurloos kristal op de maan: ruimtemijnbouw op komst?

China ontdekt kleurloos kristal op de maan: ruimtemijnbouw op komst?
Foto Xinhua

De aankondiging volgt een dag na de aankondiging van Beijing dat er nieuw maanmateriaal is ontdekt in de monsters die door maanmissie Chang’e-5 zijn meegenomen. Het gaat volgens Chinese staatsmedia om een kleurloos transparant zuilvormig kristal dat helium-3 zou bevatten. Dat is een element waarvan wordt gezegd dat het een toekomstige energiebron kan zijn.

Ruimtemijnbouw

China toont de laatste jaren steeds meer ambities in de ruimtevaart. Het land wil niet alleen ruimtesondes naar de maan sturen, maar bouwt ook aan zijn eigen ruimtestation. Ook heeft China zijn zinnen gezet op een missie naar Mars. De NASA heeft al een marsrover op de rode planeet en wil dit decennium opnieuw astronauten op de maan zetten. Zowel China als de VS heeft zijn oog laten vallen op de delfstoffen van de maan en verwacht wordt dat ruimtemijnbouw een volgende bron van spanning tussen de economische grootmachten zal zijn.

China’s maanverkenningsprogramma ging in 2004 van start. Drie jaar later werd het eerste ruimteschip gelanceerd. Het Chang’e-programma ontleent zijn naam aan de Chinese maangodin en is vooralsnog gericht op het verzamelen van monsters van het maanoppervlak. Het Chang’e-7 programma zal zich richten op de zuidpool van de maan, een gebied waarvan wetenschappers denken dat het de beste plaats is om water te vinden. Ook de NASA richt zich op dat deel van de maan.