Jaarlijks 75 «perfecte misdrijven» onopgemerkt door gebrek aan budget

In België blijven elk jaar 75 misdrijven onopgemerkt. Daarvoor waarschuwen de wetsdokters maandag in de krant Le Soir. Hoewel Europa aanbeveelt om bij 10 procent van de overlijdens een autopsie uit te voeren, gebeurt dat in België maar in 1 à 2 procent van de gevallen, zeggen zij.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De artsen die voor Justitie werken, trekken aan de alarmbel. Ze kampen met onbetaalde facturen en veel papierwerk. Volgens hen zouden er met 20 miljoen euro per jaar minder onopgemerkte doodslagen zijn.

«Staken schaadt de verkeerde personen»

«Wij, criminele experts, zijn de vergetenen, de verachten. Van de studenten is er niet één die voor Justitie wil werken, iedereen richt zich op de privésector. De situatie is dermate ernstig dat ik mijn instituut graag had laten staken. Maar dat zou niet de juiste personen in de problemen brengen, de magistraten zouden verveeld zitten om de situatie terwijl de politieke verantwoordelijken zich er geen zorgen om zouden maken», aldus Philippe Boxho. Boxho verliet vorige maand zijn positie als vice-president van de Orde der artsen omdat de workload als hoofd van het forensisch instituut van de Université de Liège te zwaar werd. Er ontbreken artsen om zijn forensisch onderzoek te bevestigen.

De specialisten rekenen dat 15 procent van de «natuurlijk» verklaarde overlijdens dat in werkelijkheid niet zijn.