Hoogste alarmniveau op Java na uitbarsting Indonesische vulkaan Semeru

Hoogste alarmniveau op Java na uitbarsting Indonesische vulkaan Semeru
AFP / A. Harianto

De 3.676 meter hoge berg Semeru, in het oosten van het eiland Java, heeft vandaag een aswolk van zowat 1,5 kilometer uitgespuwd. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers, maar Gunawan raadt iedereen aan om minstens 9 kilometer van de krater te blijven. De autoriteiten roepen de bevolking ook op om een zone van 13 kilometer bij een rivier te vermijden, waar de aswolk naartoe bewoog. Ongeveer 2.000 mensen zijn geëvacueerd. De reddingsdiensten maken melding van «brandende lawines» van de brokken lava die bij de uitbarsting zijn losgekomen.

Het centrum voor vulkanologie en rampenpreventie (PVMBG) heeft het alarmniveau voor Semeru verhoogd van niveau drie tot vier, aldus woordvoerder Hendra Gunawan op televisiezender Kompas TV. «Dat betekent dat het gevaar in de bevolkte zones en de activiteit van de vulkaan zijn verhoogd.»

Tsunamialarm

Er zijn opvangplaatsen opgezet om ontheemde personen op te vangen en de autoriteiten hebben maskers uitgedeeld aan de omwonenden. Na de uitbarsting werd het internet onderbroken en waren er problemen met het mobiele telefoonnetwerk, merkte een journalist van AFP ter plaatse.

Het Japanse meteorologische agentschap kondigde een tsunamialarm af voor de eilanden Miyako en Yaeyama, in het extreme zuiden van de archipel. Een uur later werd nog geen schade gemeld, aldus persagentschap Kyodo.

Een jaar geleden barstte de vulkaan ook al uit. Toen vielen 51 doden en moesten bijna 10.000 mensen hun woningen ontvluchten toen as- en modderstromen dorpen overspoelden.

Indonesië telt 130 actieve vulkanen.

AFP / A. Harianto

Foto AFP