Sinabungvulkaan op Indonesië spuwt opnieuw as

Sinabungvulkaan op Indonesië spuwt opnieuw as

Op het Indonesische eiland Sumatra braakt de vulkaan Sinabung opnieuw as. Dat melden de plaatselijke autoriteiten. De aswolk is meer dan een kilometer hoog, en de uitbarsting gaat samen met bevingen van 290 seconden, aldus het nationale rampenagentschap, dat toevoegt dat zich in de krater van de vulkaan nog 2 miljoen kubieke meter lava bevindt. De 2.460 meter hoge vulkaan barst sinds eind 2013 regelmatig uit. Daardoor moesten al duizenden mensen hun woningen verlaten. Sinds juni 2015 geldt het hoogste alarmniveau op het eiland.

Ook verschillende andere Indonesische vulkanen zijn actief. In de provincie Oost-Java spuwt de vulkaan Semeru sinds zondag opnieuw as, terwijl op het vakantie-eiland Bali sinds november de hoogste alarmfase geldt voor de Agungvulkaan. Eerder deze maand werd de veiligheidszone rond de vulkaan wel verkleind, van 10 tot 6 kilometer.

Indonesië met zijn meer dan 17.000 eilanden ligt op de Pacifische Ring van Vuur. In het gebied wrijven verschillende tektonische platen van de aardkorst over elkaar. Het komt er dan ook vaak tot aardbevingen en erupties.

bron: Belga