Hongerstakers in Begijnhofkerk schorten honger- en dorststaking op

Hongerstakers in Begijnhofkerk schorten honger- en dorststaking op
AFP / F. Walschaerts

Sinds 23 mei houden meer dan 400 mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm op een collectieve regularisatie. Vrijdag zijn enkele van hen ook begonnen met een dorststaking en weigeren ze nog iets te drinken. Sinds het begin van de actie worden regelmatig hongerstakers overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. Alleen al tussen zondag en dinsdagavond ging het om een 60-tal mensen.

Neutrale zone

Maandag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), aan als «speciaal gezant’. Van den Bulck moest dienen als een soort brugfiguur die de taak krijgt de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures. Eerder had de staatssecretaris ook al een neutrale zone ingericht vlakbij de Begijnhofkerk, waar de hongerstakers informatie konden krijgen over hun individueel dossier.

«Strijd voor correct beleid»

«Gisteren en vandaag zijn er bijeenkomsten geweest met de regering en met mensen die ons steunen», hebben de woordvoerders van de actievoerders aangekondigd in een video die op Twitter werd gepubliceerd. «We zijn tot akkoorden gekomen, die weliswaar nog niet gevalideerd zijn. We hopen dat dat wel gebeurt. Om verdere stress en angst in de kerk te vermijden, hebben we besloten de dorststaking te beëindigen en de hongerstaking voorlopig op te schorten.»

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert op Twitter opgelucht. «Dit was voor mij geen strijd tegen mensen, maar wel voor een correct beleid. Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over», zegt hij.