Hongerstakers krijgen steun van grote internationale namen

De situatie van de zowat 400 hongerstakers in Brussel wordt internationaal opgepikt. 115 academici en bekende internationale koppen zoals Ken Loach, Noam Chomsky en Angela Davis nemen het in een open brief op voor hen, zo schrijft De Morgen donderdag. En in Le Soir roepen PS en Ecolo staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) op, een oplossing te zoeken.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

De Belgische regering reageert verkeerd op de hongerstaking en is medeverantwoordelijk voor de uitzichtloze situatie waarin deze mensen zitten. Dat is, kort door de bocht, de boodschap van academici en bekende figuren in de open brief. Onder hen ook enkele bekende, internationale namen zoals de Amerikaanse filosofe en politiek activiste Angela Davis, Amerikaans linguïst Noam Chomsky, Brits filmregisseur Ken Loach en de Griekse professor Economie en oud-politicus Yannis Varoufakis.

Volgens de open brief gaat de Belgische regering voorbij aan het feit dat ze mee verantwoordelijk is voor de 150.000 mensen zonder papieren in ons land. «Europese landen hebben de laatste 20 jaar op een drastische en collectieve manier legale migratiekanalen toegeknepen. Zij hebben grenscontroles uitbesteed aan staten die weinig begaan zijn met het welzijn van de migranten zoals Turkije en Libië», klinkt het.

«Zware politieke fout»

De brief spreekt van «een zware politieke fout». «Ze (de Belgische regering, red.) is verlamd door de opkomst van extreemrechts. Zij probeert er zich van te distantiëren door zich te beroepen op een ‘streng maar humaan’ migratiebeleid. Dit wil zeggen dat zij een verwaterde versie van het migratieprogramma van extreemrechtse partijen toepassen en dit terwijl zij een retoriek gebruiken die mensenrechten en internationaal recht hoog in het vaandel dragen.»

Ook nemen de ondertekenaars de reactie van Staatssecretaris Sammy Mahdi op de korrel. Ze hebben het over «een bot tegenargument» en «juridisch formalisme». «Iedereen is het eens dat migratie beter aangepakt kan worden», reageert die. «Daarom is het belangrijk om in te zetten op legale migratiekanalen.»

Actie nodig

In een opiniebijdrage in Le Soir roepen kopstukken van PS en Ecolo de staatssecretaris op, actie te ondernemen. Hij moet «in overleg met vertegenwoordigers van de hongerstakers een pragmatische, menselijke en waardige oplossing» vinden om een einde te maken aan de «calvarietocht» van de mensen zonder papieren in hongerstaking.

«De staatssecretaris heeft de juridische bevoegdheid om dat te doen, door de hefbomen in te schakelen waarover hij beschikt in het kader van zijn eigen bevoegdheden, gezien de uitzonderlijke omstandigheden en de gezondheids- en medische situatie waarin de hongerstakers zich bevinden», luidt het in de tekst die ondertekend werd door PS-voorzitter Paul Magnette, ondervoorzitster Anne Lambelin en Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet.

«Wachten is niet langer een optie wanneer een ramp op handen is. Niets doen wordt schuld zodra menselijke en pragmatische oplossingen binnen handbereik liggen.»