Hoge gezondheidsraad: mensen die geen pokkenvaccin kregen, laten zich best inenten tegen apenpokken

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) van België raadt een vaccinatie met een pokkenvaccin aan voor mensen die in hun kindertijd niet werden gevaccineerd tegen de pokken. Mensen die werden blootgesteld aan het apenpokkenvirus wordt aangeraden binnen de vier dagen na de blootstelling een pokkenvaccin te halen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door de beperkte voorraad aan pokkenvaccins in België raadt de HGR een vaccinatie enkel aan in de hoogstnodige gevallen, in de eerste plaats mensen die als kind nooit een pokkenvaccin gekregen hebben. Ook mensen die werden blootgesteld aan een bevestigde apenpokkenbesmetting worden aangeraden zich te laten vaccineren, binnen de vier dagen na de blootstelling.

Daarnaast worden ook mensen die besmet zijn of een hoogrisicocontact hebben gehad aangeraden zich te laten vaccineren met het pokkenvaccin wanneer zij in nauw contact komen met kinderen, immunogecompromitteerde mensen en zwangere of bortsvoedingsgevende vrouwen.

Wanneer kinderen, immunogecompromitteerde mensen, zwangere of borstvoedinggevende vrouwen zelf een risicocontact hebben gehad, wordt aangeraden dat ze contact opnemen met een dokter. Die zal in dat geval onderzoeken of een vaccin aangeraden is.

Europa koopt vaccins aan

Intussen heeft de Europese Commissie een contract gesloten met het bedrijf Bavarian Nordic voor de aankoop van bijna 110.000 vaccins die de lidstaten kunnen inzetten in de strijd tegen de apenpokken. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dinsdag aangekondigd op een bijeenkomst van de Europese gezondheidsministers.

De vaccins van Bavarian Nordic zijn vaccins van de derde generatie die volwassenen in eerste instantie beschermen tegen de pokken, maar ze bieden ook bescherming tegen de verwante apenpokken. Een aantal lidstaten heeft het tijdelijke gebruik van het vaccin in de strijd tegen het apenpokkenvirus al toegestaan.

Geleerd uit coronacrisis

Bedoeling is dat de eerste doses tegen eind juni geleverd worden. Ook België heeft ingetekend op de aankoop. De federale regering zette eind vorige maand het licht op groen voor de aankoop van 1.250 doses, goed voor de behandeling van 625 personen. In België zijn intussen 34 gevallen bekend, waarvan 17 in Vlaanderen. Over de hele Europese Unie gaat het om zo’n 900 gevallen.

Sinds de coronacrisis is het gezondheidsbeleid op Europees niveau een pak concreter geworden. Zo gebeurt de gemeenschappelijke aankoop van vaccins tegen de apenpokken voor het eerst met geld uit het nieuwe gezondheidsprogramma EU4Health. De nieuwe gezondheidsautoriteit HERA zal de vaccins verdelen onder de lidstaten.

«Met dit akkoord verzekeren we dat lidstaten toegang hebben tot broodnodige vaccins om mensen te beschermen die blootgesteld werden aan de apenpokken. Dit is een tastbare demonstratie van onze versterkte mogelijkheden om snel te reageren op gezondheidscrisissen», stelde Kyriakides.