Ghislaine Maxwell is schuldig aan vijf van de zes aanklachten

Ghislaine Maxwell is schuldig aan vijf van de zes aanklachten
AFP PHOTO / US District Court for the Southern District of New York

Maxwell zit in New York in de gevangenis sinds haar aanhouding in de zomer van 2020, onder meer omdat ze haar vroegere partner, de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein, minderjarige meisjes zou hebben bezorgd die in de periode 1994-2004 seksueel uitgebuit werden. Epstein benam zich in augustus 2019 het leven in de gevangenis.

De twaalf leden van de jury moesten woensdagavond per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal tachtig jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen.

Partners in crime

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe «de sleutel» in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren «partners in crime», aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als «een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen».

Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen. Als ze schuldig was bevonden aan alle aanklachten, riskeerde Maxwell tot tachtig jaar gevangenisstraf.

Maxwell reageerde zwijgzaam op het oordeel van de jury, meldt een verslaggever van de BBC die aanwezig was in de rechtbank. Ze toonde geen enkele emotie. Buiten de rechtbank stond een grote menigte journalisten te wachten op toelichting door een van de aanklagers of juryleden, is te zien op beelden op sociale media.