Geen vermelding olie en gas noch fonds voor verlies en schade: dit staat in de eerste eindtekst van COP 27

Geen vermelding olie en gas noch fonds voor verlies en schade: dit staat in de eerste eindtekst van COP 27
AFP / M. Abed

Verschillende landen, waaronder ook ons land, streven ernaar om de afbouw van steenkool, die al op COP26 werd aangenomen, open te trekken naar alle fossiele brandstoffen, dus ook olie en gas. Daarvan is echter ook in de tweede kladversie, de eerste officiële ’draft cover decision’, geen spoor te bekennen.

Ook omtrent verlies en schade - loss and damage in het VN-jargon - blijft de voorlopige eindtekst karig. Er is enkel een plaatshouder voorzien voor de uitkomst van de onderhandelingen.

Drie opties

Donderdagavond laat raakte bekend dat er daarvoor nog drie opties op tafel liggen: de oprichting van een nieuw fonds, de oprichting van een nieuw fonds op de volgende klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten of louter «nieuwe en verbeterde financieringsregelingen». Die zouden dan ook op de volgende klimaattop eind volgend jaar moeten worden uitgewerkt.

Bewustwording

Wel is de bewoording omtrent het streven om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden versterkt. Er is nu sprake van dat het doel «herbevestigd» wordt en er wordt erkend dat de impact van de klimaatverandering bij 1,5 graden een stuk minder zwaar zal zijn dan bij een opwarming van 2 graden. Dit terwijl in de eerste kladversie het doel enkel «benadrukt» werd.

Verlenging

Ten slotte worden landen ook iets strakker aangemaand om hun nationaal bepaalde bijdrages of NDC’s zo snel mogelijk aan te scherpen en in lijn te brengen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit ten laatste tegen de volgende klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Voorzitter Sameh Shoukry heeft vrijdagmiddag officieel verlengingen aangekondigd tijdens een plenaire zitting. «Ik ben vastbesloten om deze conferentie morgen af te sluiten», stelde Shoukry. Tezelfdertijd riep hij alle delegaties op om «een versnelling hoger te schakelen».

Normaal gezien zou het doek over COP27 vrijdagavond om 18 uur lokale tijd moeten vallen. Er zijn echter nog te veel openstaande kwesties, waaronder verlies en schade en de afbouw van fossiele brandstoffen.

Dat COP27 de verlengingen ingaat, is op zich niet zo verrassend. Alle voorgaande edities liepen namelijk ook uit.