Dit werd er allemaal beslist op het Overlegcomité

Voor de derde week op rij kwam het Overlegcomité bij elkaar om bijkomende maatregelen te bespreken in de strijd tegen het coronavirus. Er werden nieuwe verstrengingen ingevoerd, maar niet zo drastisch als de GEMS had voorgesteld.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

«Deze herfstgolf is veel zwaarder dan was ingeschat», ving premier Alexander De Croo (Open VLD) de persconferentie aan. «De besmettingen zijn bij de hoogste in Europa en we zien dat de druk op onze zorg onhoudbaar geworden is. Op intensieve zorg worden momenteel vier op de tien bedden bezet door coronapatiënten. Er zijn 803 personen met een zware vorm van covid die momenteel vechten voor hun leven. Er zijn te veel bedden bezet en dat heeft ook een impact op anderen. We zien dat mensen die andere ingrepen nodig hebben, daarop moeten wachten. Deze situatie is niet houdbaar.»

«We zien dat de situatie in de zorg bijzonder moeilijk is. Maar ook in het onderwijs en onze bedrijven merken we dat er heel veel mensen zijn die uitvallen omdat ze ziek zijn of in quarantaine zitten. Het systeem is aan het kraken. Heel veel mensen zitten boven hun pijngrens», aldus De Croo.

Daarom heeft het Overlegcomité beslist om de volgende bijkomende maatregelen te nemen:

Mondmaskers

Er geldt voortaan een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar op plaatsen waar het mondmasker verplicht is, zoals in publieke gebouwen en winkels, maar ook op school.

Onderwijs

- Klassen moeten al vanaf twee besmettingen in quarantaine gaan in plaats van de huidige drie gevallen. Daarnaast moet elke klas een CO2-meter hebben. Bij een waarde boven de 900ppm moet er actie ondernomen worden. Stijgt die boven de 1.200ppm, dan mag er niemand meer in die klas.

- In het secundair onderwijs mag maximaal de helft van de lessen fysiek plaatsvinden, de rest dus op afstand. Dat geldt niet voor de examens: die mogen gewoon doorgaan.

- De kerstvakantie in het kleuter- en lager onderwijs wordt verlengd en begint al op 18 december. Dat betekent dat ze dus drie weken vakantie hebben in plaats van twee.

Evenementen

- Grote evenementen die binnen plaatsenvinden, worden verboden. Dit weekend mag dat nog wel, maar dan met een maximumcapaciteit van 4.000 mensen.

- Binnenevenementen met minder dan 200 aanwezigen mogen wel nog doorgaan, op voorwaarde dat het een zittend publiek is, iedereen een mondmasker draagt en het CST (Covid Safe Ticket) gecontroleerd wordt. Cinema’s, theaters en musea kunnen dus open blijven. Voor activiteiten thuis, huwelijken en begrafenissen geldt een uitzondering.

- Buiten mogen evenementen wél doorgaan, al moet dat gebeuren onder strikte regels, zoals de toepassing van het CST.

- Sportactiviteiten binnen mogen blijven doorgaan, maar zonder publiek. Over toeschouwers bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden in open lucht, werd nog niets beslist.

Horeca

De regels in de horeca blijven dezelfde als bij het Overlegcomité van vorige week. Dat betekent dat er een sluitingsuur geldt van 23 uur, dat er enkel aan een tafel gezeten mag worden en dat met maximum zes personen, dat er een mondmaskers gedragen wordt als men rechtstaat en dat het CST getoond wordt.

Contacten

Er werden geen contactbubbels opgelegd, maar er wordt wel sterk aanbevolen om je contacten zoveel mogelijk te beperken.