Deze verstrengde maatregelen liggen op dit moment op tafel

Deze verstrengde maatregelen liggen op dit moment op tafel
Belga / Hatim Kaghat

In hun advies focussen de experten van de GEMS zich op het onderwijs, evenementen, horeca, sport en bubbels. Zo stellen ze voor om het lager onderwijs voor tien dagen te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs. Daarna zouden kinderen terug naar school mogen gaan op voorwaarde dat ze een zelftest ondergaan en vanaf 6 jaar een mondmasker dragen.

Evenementen

Ook de evenementensector komt weer in het vizier. De GEMS adviseert om alle evenementen, zowel binnen als buiten, met meer dan 200 aanwezigen te verbieden. Kleinere bijeenkomsten, zoals in de cinema, of het theater, zouden wel nog mogen.

Horeca

Eerder werd al beslist om de horeca een sluitingsuur van 23 uur op te leggen, maar nu willen ze dat terugbrengen naar 20 uur.

Sport

Ook in het sportgebeuren worden er beperkingen voorgesteld. Zo zouden indoor sporten niet meer mogen, tenzij voor professionele sporters. Voetbalwedstrijden zouden dan wel bijvoorbeeld zonder publiek nog kunnen doorgaan.

Bubbel

Tot slot komt het woord bubbel opnieuw ter sprake. De GEMS stelt voor om de privécontacten te beperken tot maximaal vijf personen, al zou dat - met het oog op de eindejaarsperiode - eerder een advies worden dan een verplichting.