Dit verandert er op 1 oktober

Een aangepaste wegcode, extra middelen voor scholen en opnieuw een verhoging van het sociaal tarief. Dit zijn alle veranderingen voor oktober op een rijtje.

door
Belga
Leestijd 4 min.

‘Mijn VerbouwPremie’ kan online aangevraagd worden

Vanaf 1 oktober kan men online ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen, een eengemaakte premie voor renovatie en energiebesparende investeringen.

Iedereen die in het Vlaams gewest investeert in een bestaande woning of een niet-woongebouw, zoals een bedrijfspand of kantoorgebouw, kan afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie en investeringen in woningkwaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler, net als verbouwingen aan elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie en ramen en deuren.

De premie kan aangevraagd worden via www.mijnverbouwpremie.be.

Sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas gaan verder omhoog

Vanaf 1 oktober stijgt het gemiddeld sociaal tarief voor elektriciteit met 7,8 procent en voor aardgas met 9,9 procent. Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt vanaf volgende maand 26,510 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas bedraagt 3,4 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Brusselse 18-plussers kunnen zonder afspraak herfstbooster laten zetten

Alle 18-plussers in Brussel kunnen vanaf oktober zonder afspraak hun herfstbooster tegen het coronavirus laten zetten. De vaccinatiecampagne ging op 12 september van start, nadat verschillende meer kwetsbare groepen een uitnodiging kregen. Het gaat dan over 65-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en zorgverleners.

De Brusselse boostercampagne wordt gehouden in vier vaccinatiecentra (Pacheco, Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Vorst). Mensen kunnen ook terecht bij meer dan 60 apotheken en medische huizen en medische centra, en er zijn ook weer mobiele teams beschikbaar.

Niet meer gokken zonder identiteitsbewijs

Gokken is vanaf 1 oktober niet meer mogelijk zonder het voorleggen van een identiteitsbewijs.De wedkantoren zijn vanaf oktober verplicht om de identiteit van hun klanten te registreren en te controleren of ze op de lijst van uitgesloten personen staan. Indien dat het geval is, wordt hen de toegang tot het wedkantoor ontzegd. Vanaf 20 oktober kunnen mensen die online gokken ook nog maar maximaal 200 euro per week op een speelrekening storten.

Extra helpende handen in de strijd tegen lerarentekort

Scholen kunnen vanaf 1 oktober personeelsleden aanstellen als er een tekort is aan onderwijzend personeel. Bedoeling is dat ze taken overnemen van leerkrachten, die zich dan op hun kerntaak kunnen focussen.

Het personeel kan dan bijvoorbeeld bijspringen door toezichten over te nemen of te helpen bij differentiatie in de klas. In het buitengewoon onderwijs kan het ook gaan om paramedisch, medisch, sociaal en orthopedagogisch personeel.

De school mag daarvoor tot 20 procent van haar vacante lestijden of -uren omzetten in punten of in het buitengewoon onderwijs in uren en die dan aanwenden in ambten van het beleids- en ondersteunend personeel.

In het kader van de Oekraïnecrisis kan het systeem ook gebruikt worden voor aanvullende lestijden voor anderstalige nieuwkomers.

Scholen die Oekraïense leerlingen opvangen, krijgen extra middelen

Scholen die extra inschrijvingen krijgen van Oekraïense leerlingen (of andere anderstalige nieuwkomers), ontvangen daarvoor bijkomende middelen. Om een zicht te krijgen op het aantal nieuwkomers, wordt op 1 oktober een extra teldag georganiseerd. Op 1 juni vond al een eerste teldag plaats.

Scholen krijgen extra middelen voor elke leerling die in aanmerking komt die zich inschrijft vanaf de tweede lesdag van oktober. Die middelen kunnen ze gebruiken vanaf het moment dat de leerling instapt tot 30 juni.

Voor elke anderstalige kleuter die erbij komt, krijgt een school 950 euro ondersteuning. Ze krijgt ook extra middelen om bestaande gebouwen en modulaire units te huren. CLB’s krijgen dan weer extra werkingsbudget voor onthaal en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen.

Wegcode wordt aangepast

Vanaf 1 oktober worden beperkte aanpassingen aan de wegcode doorgevoerd. Zo komen er onder meer ’middenrijbanen’ en kunnen gemeenten afwisselend parkeren voor bepaalde categorieën voertuigen, bijvoorbeeld fietsers en auto’s, invoeren.

Een middenrijbaan wordt mogelijk wanneer een rijbaan niet breed genoeg is voor een fietspad in elke richting. Er wordt dan één rijstrook voor motorvoertuigen gereserveerd en aan weerszijden komt er dan een veilige ruimte voor fietsers. Automobilisten moeten met gepaste snelheid op het middelste gedeelte rijden. Ze mogen wel inhalen of andere voertuigen kruisen op de zijstrook, maar zonder voetgangers en fietsers in gevaar te brengen.

Particulieren kunnen betalingsuitstel op woonkrediet krijgen

Particulieren die getroffen worden door de energiecrisis, kunnen onder bepaalde voorwaarden vanaf 1 oktober betalingsuitstel voor hun woonkrediet krijgen bij hun bank. Ze moeten dan gedurende twaalf maanden geen aflossingen van kapitaal doen; de intresten moeten ze wel blijven betalen.

Voorwaarde is wel dat de gezinnen op het moment van de aanvraag over minder dan 10.000 euro roerend vermogen beschikken en dat ze niet als wanbetaler geregistreerd staan. De banken zullen geen administratiekosten aanrekenen.

Bankenfederatie Febelfin waarschuwt wel dat de looptijd van het woonkrediet wordt verlengd met de looptijd van het betalingsuitstel. De klant zal dus twaalf maanden langer het krediet moeten terugbetalen dan oorspronkelijk was voorzien.