Dealers vermommen drugs als populair snoepgoed op sociale media

Dealers vermommen drugs als populair snoepgoed op sociale media
Bron: Sky News

Een onderzoek van het Britse Sky News legde het fenomeen bloot: drugs die vermomd worden als populair snoepgoed en via sociale media gepromoot worden aan kinderen. Drugsdealers begeven zich vooral op populaire platformen zoals Instagram of Snapchat, waar veel kinderen ook een account hebben. Prijslijsten worden verspreid via apps als Telegram of Whatsapp.

Wat in de verpakking zit, is allesbehalve onschuldig. Drugsdealers voegen cannabidiol (CBD) aan de cannabissnoepjes toe, wat het illegaal maakt. In sommige zakjes zit ook een hoge dosis THC in de snoepjes verwerkt. Die psychoactieve stof zorgt ervoor dat gebruikers stoned worden. In sommige gevallen worden de verpakkingen zelfs licht aangepast. Zo staat er ‘Stoneo’ op de verpakking in plaats van het gebruikelijke ‘Oreo’. Ook circuleren er normale snoepzakjes waar een cannabislogo op verschijnt.

Bewustzijnsverlies

Volgens de politie van het Verenigd Koninkrijk is de trend uiterst verontrustend. Minstens zes kinderen moesten al naar het ziekenhuis gebracht worden nadat ze de snoepjes hadden gegeten. Een van de kinderen was pas acht jaar oud. «Omdat deze drugs worden gepromoot als zoetigheid, lijken ze bestemd voor kinderen. Het is zorgwekkend als ze daardoor in verkeerde handen vallen», zegt een leidinggevende rechercheur. Bij de snoepjes horen dan ook enkele gevaarlijke bijwerking, zoals bewustzijnsverlies.

De bedrijven achter de populaire snoepmerken hebben eerder al kritiek geuit op het vervalsen van hun producten, schrijft het Nederlandse Algemeen Dagblad. Sommige onder hen namen al juridische stappen.