Binnenkort geen sigarettenrook meer op alle perrons?

Binnenkort geen sigarettenrook meer op alle perrons?
Belga / K. Desplenter

Sinds 2009 is roken in stationsgebouwen en op overdekte perrons verboden. De NMBS wil nog een stap verder gaan en ook roken op openluchtperrons verbieden, maar daar is een wetswijziging voor nodig. In samenwerking met de stad Mechelen en Kom op tegen Kanker werd woensdag de aftrap gegeven van een proefproject dat mensen sensibiliseert om niet te roken op het perron, ook al is dat in openlucht.

Verschillende voordelen

Volgens de NMBS zijn de voordelen van rookvrije perrons duidelijk en ook Kom op tegen Kanker hoopt om die manier mensen te helpen om te stoppen met roken.

«Rookvrije omgevingen stimuleren rokers om te stoppen», zegt Hedwig Verhaeghen van KOTK. «Daarmee boek je directe gezondheidswinst. Ook passief roken in openlucht is schadelijk. Er is geen ‘gezonde’ drempel voor blootstelling aan tabaksrook, die is altijd gevaarlijk.»

«Meest vanzelfsprekend zijn er de gunstige effecten voor de gezondheid van al onze reizigers en medewerkers,» zegt Patrice Couchard, algemeen directeur stations van de NMBS. «Maar het zal ook zorgen voor minder sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, en dus een proper station. Een uitbreiding van het verbod maakt de situatie ook duidelijker. Nu weten reizigers vaak niet op welk perron ze nu wel of niet mogen roken, afhankelijk van of het overdekt is of niet.»

Geen asbakken meer in Mechelen

Uit een rondvraag bij de reizigers door de NMBS blijkt dat zeven op de tien voorstander zijn van een rookverbod op alle perrons.

In afwachting van de wetswijziging start vanaf woensdag in het station van Mechelen een bewustmakingsactie met affiches die reizigers moeten overtuigen om niet te roken op de perrons. De asbakken zijn verwijderd en ook het stationsplein aan de voorkant van het station is voortaan rookvrij.

Het project maakt deel uit van ’Generatie Rookvrij’, een bewustmakingsactie van Kom op tegen Kanker en andere gezondheidsorganisaties om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken.