Betoging tegen coronapas loopt uit de hand: politie zet waterkanon in en arresteert 40 relschoppers

In Brussel zijn zowat 35.000 deelnemers meegestapt in de mars tegen de coronapas. Volgens de deelnemers verdeelt de maatregel de samenleving. Het kwam geregeld tot confrontaties met de ordediensten, die het waterkanon moesten inzetten.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De manifestatie - ‘Samen voor Vrijheid’ gedoopt - ging zondag omstreeks 14 uur van start aan het Brusselse Noordstation. Slechts weinig betogers droegen een mondmasker. De organisatoren hekelen de vrijheidsbeperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, in het bijzonder de coronapas. Veel mensen kwamen gewoon meestappen, terwijl anderen pancartes droegen. Slogans als «vrijheid» werden gescandeerd. Tijdens de mars diende de politie tussen te komen met het waterkanon en traangas, toen sommige betogers het afgesproken traject wilden verlaten en vuurwerk naar de politie gooiden.

DRIES VAN LANGENHOVE STAPTE MEE

De organisatoren hekelen de vrijheidsbeperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Die bieden geen structurele oplossing voor de zorg, klink het. Dat vindt ook een koppel uit Kortrijk, die met hun kinderen van 9 en 14 jaar meestapten in de mars. «Het Covid Safe Ticket is geen optie voor de toekomst. Wij weigeren zo’n autoritaire weg op te gaan», klinkt het. Onder meer Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) liep mee in de manifestatie.

ARRESTATIES

Niet alleen tijdens de mars maar ook na de betoging kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie. Iets na 17 uur maakte de politie opnieuw gebruik van het waterkanon, in de buurt van het Schumanplein, toen opnieuw met vuurwerk werd gegooid. «Mensen zochten de confrontatie met de politie», aldus een woordvoerster. Heel wat mensen bleven er op dat moment rondhangen, waarop de poltie aankondigde dat onruststokers zouden worden aangehouden. Daarop begon de politie mensen naar het Jubelpark te drijven. Brussels burgemeester Philippe Close veroordeelde de onruststokers «ten strengste», dat liet hij weten in een boodschap op Twitter. Close gaf de politie het bevel om over te gaan tot arrestaties en om de circulerende videobeelden van het geweld te analyseren. Bij het ter perse gaan van deze krant werden reeds 40 relschoppers opgepakt en waren drie agenten gewond.