Apothekers laten prijzen van zelftesten zakken: «Kunnen niet op tegen concurrentie»

Apothekers laten prijzen van zelftesten zakken: «Kunnen niet op tegen concurrentie»
AFP / B. Stansall

De concurrentie met de supermarkte, waar een zelftest voor 3 euro te vinden is, speelt zeker een rol. «Natuurlijk is er concurrentie van de grote ketens», zegt Frank Vander Stichele, voorzitter van de West-Vlaamse Apothekersvereniging. «Maar tegen Kruidvat of Colruyt kunnen wij nooit op. En dat hoeft ook niet. Het is een parallel circuit. Bij ons zijn de bestelde hoeveelheden kleiner. De marges ook.»

Aanbod

De consument heeft de prijsdaling vooral te danken aan het enorme aanbod aan zelftests op de markt, zegt Kristof De Prijck van de Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgilde. «Eind november kochten apothekers zelftesten nog tegen zotte prijzen aan. Vier euro: het was geen uitzondering. Sinds vorige week is de aankoopprijs bij de groothandel gedaald, waardoor we ook een meer realistische prijs kunnen vragen aan onze klanten», aldus ook Vander Stichele.

Sommige apothekers zullen wel 8 euro blijven aanrekenen, ze mogen nog altijd zelf de prijs bepalen, benadrukken de organisaties. Dat zelfs de verlaagde prijzen hoger blijven dan in de supermarkten vinden de apothekers ook normaal: «wij geven uitleg en zorg», klinkt het.