Geeft Overlegcomité gehoor aan steeds luidere roep om versoepelingen?

Het Overlegcomité komt om 14 uur opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren. Onder hoogspanning, want hoewel de druk om minder streng te worden stilaan torenhoog wordt, lijken de cijfers grote versoepelingen niet toe te staan.
door
quentin.soenens
Leestijd 2 min.

Vanuit alle mogelijke hoeken klinkt de roep om te versoepelen. Horeca Vlaanderen vraagt een heropening op 1 april, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil dat ondernemers vanaf 15 maart hun terrassen kunnen openstellen. Studenten willen terug naar de campus, de toeristische sector wil van het reisverbod af.

Ook politieke druk

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil ook versoepelingen voor de horeca. Groen-vicepremier Petra De Sutter pleit om samenkomsten in openlucht op te schroeven van vier naar acht mensen, CD&V-voorzitter Joachim Coens denkt aan tien personen. Vlaams minister-president Jan Jambon pleitte voor voorzichtigheid, maar zei wel dat «beperkte versoepelingen» vanaf 1 maart mogelijk zijn. De jongerenpartijen dringen aan op de afschaffing van de avondklok.

April of mei

Nochtans probeerde premier Alexander De Croo de verwachtingen te temperen. Tijdens het laatste Overlegcomité van 5 februari kregen de experten de opdracht om een tijdspad uit te tekenen voor versoepelingen. Maar op een persconferentie met De Croo legde Sciensano begin deze week uit dat grote versoepelingen op korte termijn onrealistisch zijn, en we ten vroegste op 1 april en wellicht pas vanaf 1 mei in veiliger vaarwater komen.

Mogelijk moet de politiek alvast de verlenging van het reisverbod tot 1 april intrekken na kritiek van de Europese Commissie, die twijfelt aan de proportionaliteit ervan.