Gelekte nota Nederlandse regering: “Openen horeca leidt tot minder besmettingen”

Foto Belga / E. Lalmand

De Nederlandse parlement wil een notitie zien van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) waaruit zou blijken dat de opening van restaurants het aantal coronabesmettingen eerder doet dalen dan stijgen. RTL Nieuws kon het document inkijken.

De lek komt op een ongelukkig moment voor de Nederlandse regering. Deze week demonstreerden horecaondernemers in Den Haag voor meer financiële steun van de overheid, omdat zij door de voortdurende coronamaatregelen veel omzet mislopen.

“Worden voor de gek gehouden”

De notitie moet onmiddellijk boven tafel komen, vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij wil opheldering van staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer tijdens het coronadebat woensdag. “We worden straal voor de gek gehouden door het kabinet.” Coalitiepartij D66 en linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA willen ook dat de notitie naar de Kamer gaat.

Algemene kritiek

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat dit onmiddellijk gebeurt, zegt hij op Twitter. “De horeca wordt kei- en keihard geraakt. Nu blijkt uit een gelekte notitie dat het sluiten van de horeca misschien wel slechter uitpakt voor de besmettingen dan openhouden.” Ook de SP is niet te spreken over de gang van zaken. “Dit is geen manier van werken”, twittert SP-leider Lilian Marijnissen. “Weer de zoveelste notitie met informatie die de Kamer niet krijgt.”