Tienermeisje wint wetenschapsprijs voor ontdekking die kan bijdragen aan remedie voor coronavirus

rv

De veertienjarige Anika Chebrolu uit het Amerikaanse Frisco, Texas, heeft een prestigieuze wetenschapsprijs voor jongeren gewonnen voor de ontdekking van een molecule die zich bindt aan het Covid-19-virus. Anika richtte zich eerst op het griepvirus, maar besloot door de coronapandemie van koers te veranderen. Haar ontdekking kan een bijdrage leveren aan de strijd tegen het coronavirus.

Het Amerikaans-Indiaanse tienermeisje Anika Chebrolu nam deel aan de jaarlijkse wedstrijd voor jonge wetenschappers van het bekende technologieconcern 3M. Met haar project wilde de 14-jarige initieel met behulp van computersimulaties op zoek gaan naar een molecule die zich zou kunnen binden aan een eiwit van het griepvirus. Maar toen de Covid-19-pandemie uitbrak, besloot ze haar opzet lichtjes aan te passen.

Het nieuwe doelwit werd dus het SARS-Cov-2-virus, en met succes: Anika ontdekte een molecule die zich kan hechten aan de piek-eiwitten van het coronavirus. Die bevinding kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van een medicijn tegen het coronavirus.

Geneesmiddel

“Na zoveel tijd te hebben besteed aan onderzoek naar pandemieën, virussen en het ontdekken van geneesmiddelen, was het gek om te denken dat ik zoiets doormaakte”, vertelt Anika aan CNN. Anika mocht de prestigieuze prijs ter waarde van zo’n 25.000 dollar (ruim 21.000 euro) mee naar huis nemen. Ze kreeg bovendien felicitaties van de Indiaanse vice-president.

Maar daar stopt het niet. De jonge wetenschapper wil immers graag samenwerken met andere wetenschappers en onderzoekers om haar bevindingen verder te ontwikkelen tot een geneesmiddel voor Covid-19. “Haar bereidheid om haar tijd en talent te gebruiken om de wereld te verbeteren, geeft ons allemaal hoop”, besluit 3M.