Tienermeisje schiet talibanrebellen dood die haar ouders hebben vermoord

taliban
AFP / N. Shirzada

In Afghanistan heeft een tienermeisje een heldendaad verricht door drie talibanrebellen neer te schieten nadat die haar ouders vermoordden. Dat zeggen lokale ambtenaren. Nadien trok ze samen met haar 12-jarige broer nog verder ten strijde tegen de inval van de taliban in haar dorp.

Qamar Gul, een tienermeisje van 16 was afgelopen week thuis met haar ouders en broer in Geriveh, Afghanistan, toen in het midden van de nacht plots 40 talibanrebellen het dorp bestormden. “Er werd op de deur geklopt en de moeder ging kijken”, aldus een woordvoerder van de provinciegouverneur van Ghor. “Toen ze besefte dat de mannen gewapend waren, weigerde ze de deur te openen.”

De drie aanvallers sloegen er echter in de vrouw neer te schieten en gingen vervolgens het huis binnen. Onmiddellijk daarna werd ook de vader gedood, waarop Qamar Gul diens geweer nam en de drie talibanrebellen neerschoot.


Dat was echter nog niet alles, want na het schokkende verlies van haar ouders trok het 16-jarig meisje samen met haar 12-jarig broertje Habibullah een uur lang ten strijde tegen de overige talibanrebellen in het dorp, zo zei de woordvoerder. Na tussenkomst van enkele regeringsgezinde militia sloeg het dorp er uiteindelijk in de taliban weg te jagen tijdens een vuurgevecht.

“Een symbool van moed en verzet”

Qamar Gul en broertje Habibullah zijn door het leger in veiligheid gebracht, uit vrees voor een wraakactie van de taliban. “Ze verkeerden twee dagen in shock en konden niet veel uitbrengen, maar nu is hun toestand goed”, klinkt het. Buiten een halfbroer, die in hetzelfde dorp woont, zouden ze nog weinig familieleden hebben. Hun vader en moeder werden waarschijnlijk vermoord door de taliban omdat ze de regering steunden.

Het verhaal van het heldhaftige meisje en haar broertje gaat momenteel de wereld rond. “Ze werden in één nacht zowel wezen als helden”, klinkt het bij iemand op Facebook. “Ze is een symbool van moed en verzet”, zegt iemand anders. Ook de Afghaanse overheid sprak tijdens een kabinetsbijeenkomst vol lof over de heldendaad. Afghaans president Ashraf Ghani heeft de kinderen zelfs uitgenodigd op het presidentieel paleis.