Tom Van Grieken installeert corona-app niet omdat hij “de Belgische staat niet vertrouwt”

Foto Belga / D. Waem

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil de corona-app niet op zijn smartphone installeren, “omdat ik de Belgische staat niet vertrouw”. Van Grieken zei dat dinsdagavond tijdens een debat aan de UAntwerpen. In een reactie aan Belga legt hij uit “terughoudend” te zijn “omwille van het brokkenparcours dat de bevoegde ministers de afgelopen maanden reden”.

In een interview na afloop van het debat dat door het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) Antwerpen was georganiseerd, zei Van Grieken dat hij niet meteen weet wat de overheid verkeerd kan doen met de app, maar dat een gezonde dosis wantrouwen op haar plaats is. “Want eens ze uw gegevens hebben, dan weet je niet waarop en waaraf.”

Vrijheid

Woensdag verduidelijkt Van Grieken dat hij vindt dat de richtlijnen van de overheid inzake de bestrijding van het coronavirus goed moeten worden nageleefd. “Enkel zo krijgen we samen het virus klein.” Maar wat de app betreft, steunt het Vlaams Belang de regeringsbeslissing om de app niet te verplichten. “Mensen moeten de vrijheid hebben om hem te installeren, maar ook de vrijheid om hem niet te installeren. Ik ben daar wat terughoudend in geweest, omwille van het brokkenparcours dat de bevoegde ministers de afgelopen maanden reden.”