De Crem kondigt initiatieven aan voor plaatsverbod relschoppers: “Die kerels zijn hier niet de baas”

De Crem kondigt initiatieven aan voor plaatsverbod relschoppers:
Foto Belga

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) wil initiatieven nemen om voor gekende relschoppers een plaatsverbod uit te vaardigen, naar analogie met de stadionverboden in het voetbal. Dat heeft hij in de Kamer gezegd tijdens een gedachtewisseling over de onregelmatigheden aan de kust. “Die kerels zijn hier geen baas en zullen het ook nooit worden”, zei hij.

De vechtpartij van afgelopen zaterdag in Blankenberge en andere onregelmatigheden aan de kust waren voor verschillende fracties een reden om de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens het zomerreces bijeen te roepen. De commissieleden discussieerden er met minister De Crem over de gebeurtenissen van de voorbije dagen en weken.

De Crem wees op de verantwoordelijkheid van de lokale besturen, maar zei ook dat bendes zoals zij die verantwoordelijk zijn voor de vechtpartij van zaterdag in Blankenberge, hard en onverbiddelijk moeten worden aangepakt. “Ik ben er voorstander van, en ik zal daarvoor ook initiatieven nemen, om een plaatsverbod uit te spreken, gerechtelijk of administratief, naar analogie met de voetbalwet.” De Crem oppert een plaatsverbod voor de hele kustlijn, “en indien nodig voor de recreatiegebieden in het hele land”.

Wat met de treinstations?

De minister, die met zijn partij CD&V deel uitmaakt van de minderheidsregering-Wilmès maar ook gesprekken voert over de vorming van een nieuwe regering met N-VA en PS, ijvert tegelijk voor een meldingsplicht voor wie gekend is voor strafbare feiten. Betrokkenen zouden zich in specifieke omstandigheden – zoals bij een hittegolf – in hun woonplaats bij de politie moeten aanmelden.

Wat de onregelmatigheden aan de kust betreft en de manier waarop de lokale besturen die afgelopen weekend wilden aanpakken, herhaalde De Crem dat het sluiten van treinstations buiten proportie zou zijn geweest.

Etnische profilering

De Crem ontkende nog dat de politie nu aan etnische profilering doet. «Er wordt geprofileerd op basis van specifieke elementen, zoals een samenscholing van tien mensen en meer, wat ook hun afkomst is.»