Enorme ontploffing in Libanese hoofdstad Beiroet (video)

Beiroet
Instagram / @sharonstone

In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft zich dinsdagavond een gigantische ontploffing voorgedaan in het havengebied. Daarbij zijn minstens tien doden en honderden gewonden gevallen.

Op beelden is te zien hoe een grote opslagplaats in brand staat tot plots een enorme vuurbal en ontploffing ontstaat. De explosie was zo groot dat ze tot op Cyprus, zo’n 240 kilometer verderop, te horen was. Volgens het nationale persagentschap zijn er “veel doden en gewonden”. Ook het Libanese Rode Kruis spreekt van “honderden gewonden”, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk.

Ravage

Er stijgt een dikke oranje rookwolk uit boven de stad, en de ramen van veel gebouwen zijn stukgesprongen, tot op kilometers van het havengebied. Veiligheidstroepen hebben het zwaar beschadigde havengebied afgezet. Enkel de civiele bescherming, brandweer en ambulances worden doorgelaten. Lokale media verspreidden beelden van mensen die onder het bloed zitten, omdat ze bedolven werden door puin. Het Rode Kruis is met meer dan 30 teams ter plaatse, en roept via Twitter mensen op om de ambulances door te laten. Ook het Libanese leger brengt gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen.

Ammoniumnitraat

Volgens oorlogscorrespondent Rudi Vranckx “zou het gaan om een opslagplaats met (geconfisqueerd) ammoniumnitraat. Een enorme fout van de overheid als blijkt dat het zo dicht bij de stad in grote hoeveelheden werd opgeslagen. Meer politieke instabiliteit dreigt”, tweette hij.

Dag van nationale rouw

De ramp komt op een moment dat Libanon de ergste economische crisis in decennia doormaakt. Zowat de helft van de bevolking leeft in armoede. De Libanese premier Hassan Diab heeft voor woensdag een dag van nationale rouw afgekondigd.

View this post on Instagram

More on explosion. WHO HAS INFORMATION?

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone) on