Coronapatiënten met milde klachten herstellen minder goed

Foto AFP / C. Stache

Coronapatiënten die niet naar het ziekenhuis hoefden, lijken moeizamer te herstellen dan mensen die wel moesten worden opgenomen. Dat stellen Nederlandse longartsen nadat ze recent heel wat herstelde Covid-patiënten over de vloer kregen.

“We zijn verrast door het hoge aantal ex-Covid-19-patiënten dat nu met klachten bij ons komt”, vertelt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging, tegen de Nederlandse openbare omroep (NOS). Een behoorlijke groep blijft kampen met ademhalingsproblemen en vermoeidheid, terwijl ze op het eerste gezicht snel herstelden.

Minder antistoffen

“We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto’s vrij gering zijn”, vervolgt Van der Toorn. “Mogelijk wordt het afweersysteem bij een ‘mild’ ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is.”

Marjolein Borsboom is een van de patiënten, die maar langzaam geneest. “Ik ben in maart positief getest en vier maanden verder ben ik nog steeds aan het herstellen.” Na de eerste paar weken voelde ze zich beter om daarna een terugval te krijgen.

FB-groep voor herstelde coronapatiënten

“Vanaf toen ben ik eigenlijk niet meer hersteld”, vertelt Borsboom. “Ik heb nog steeds last van mijn luchtwegen, ben ontzettend vermoeid en kan nog steeds niet volledig werken. Na een aantal uur inspanning ben ik extreem moe.”

Er is veel onzekerheid, maar ze is blij dat er nu meer aandacht komt voor mensen zoals zij. “Ik zit in een grote Facebookgroep voor coronapatiënten met langdurige klachten en dat zijn er ontzettend veel.”