Aantal besmettingen stijgt lichtjes: "Gaat de verkeerde kant uit"

De coronacijfers met het aantal besmettingen gaan de verkeerde kant uit. Daarvoor waarschuwt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. "We mogen niet in slaap gewiegd worden", klinkt het.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

"Het weekgemiddelde stijgt nu al 5 dagen in kleine stapjes tot 90 nieuwe COVID-19-gevallen per dag. Echter, de laatste dagen komen er telkens >130 nieuwe gevallen bij", aldus Van Ranst op Twitter. "We mogen niet in slaap gewiegd worden, want dit gaat de verkeerde richting uit. Meer aandacht is broodnodig!"

Geen extra ziekenhuisopnames

"Elke keer kan je zeggen dat het niet zo erg is. Maar als je dat allemaal optelt, dan zie je toch dat het allemaal omhoog gaat. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis. Dat is nu gestabiliseerd op een tiental per dag. Maar als het aantal nieuwe gevallen blijft stijgen, dan gaat dat ooit wel leiden tot meer ziekenhuisopnames", verklaarde de viroloog eerder aan de VRT.

Het is al bijna een week geleden dat er een duidelijke daling in het aantal besmettingen was. In de periode van 3 tot 9 juli, de meest recente reeks waarvoor cijfers beschikbaar zijn, lag het gemiddelde op 90,3 per dag, blijkt uit gegevens van Sciensano.