Ruim 30 Belgen klagen Staat en minister De Crem aan om coronamaatregelen

Belga / T. Roge

Meer dan 30 Belgen dagen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) voor de rechter omdat de coronamaatregelen in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ze eisen dat de maatregelen onmiddellijk opgeheven worden, zo melden enkele Vlaamse kranten.

Advocaat Michael Verstraeten vertegenwoordigt de klagers. Volgens de advocaat werden de maatregelen “domweg” nageaapt van China, zonder voldoende kennis over het virus te hebben en zonder rekening te houden met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Als je de rechten en vrijheden van mensen wil beperken, moet je een concrete doelstelling vooropstellen ter bescherming van de volksgezondheid”, staat volgens Het Nieuwsblad te lezen in de dagvaarding.

De klagers vorderen een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Verstraeten verwacht dat de zaak binnen enkele weken behandeld wordt. Minister De Crem is nog niet op de hoogte van de dagvaarding, maar de overheid zal het beslissingsproces indien nodig wel beargumenteren voor de rechter, klonk het op het kabinet.